Motocicliştii au liber la zgomot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gălăgia produsă de motocicliştii care îşi turează motoarele noaptea pe bulevardele din Capitală nu îi preocupă pe inspectorii municipalităţii Propunerea de anul trecut, cu privire la interzicerea circulaţiei motocicletelor pe timpul nopţii, a rămas în sertarele Primăriei Generale.


Reprezentanţii municipalităţii ştiu că majoritatea bucureştenilor care locuiesc în imobile situate pe bulevarde se plâng că motocicliştii le tulbură somnul.

Există suficiente sesizări în acest sens la sediul Primăriei Capitalei.

Cu toate acestea, până în momentul de faţă, acţiunile autorităţilor locale s-au rezumat doar la discuţii.

Ultima dezbatere publică legată de acest subiect a avut loc în urmă cu mai bine de 11 luni, la data de 4 iulie 2008. Reprezentaţii Poliţiei au propus atunci interzicerea motocicletelor şi a ATV-urilor pe timpul nopţii. 

„Vom discuta din nou problema”

Deşi inspectorii de la Serviciul de Zgomot au spus că, în urma acestor discuţii, au redactat un proiect de hotărâre, el nu a fost niciodată înaintat spre semnare.

 „Trebuie să constituim un grup de lucru cu motocicliştii şi cu Poliţia pentru a discuta din nou despre finalizarea acestui proiect de hotărâre”, a declarat Sorin Năstase, şeful Serviciului de Management al Zgomotului, din cadrul Primăriei Capitalei.

El a adăugat că, în proiectul de hotărâre, există un număr de 120 de artere din Capitală propuse pentru interzicerea circulaţiei, pe timpul nopţii, a motocicletelor şi a ATV-urilor.

Până la consituirea acestui grup de lucru, cu care se va definitiva textul unei hotărâri de consiliu cu scopul reducerii zgomotului produs de şoferii pe două roţi, motocicliştii pot fi sancţionaţi numai în cazul în care au făcut modificări la ţeava de eşapament.

Dacă plăcuţa de pe motocicletă le permite să depăşească şi 90 de decibeli, atunci bucureştenii îşi pot lua adio de la un somn liniştit, pentru că şoferii nu pot fi traşi la răspundere.


Edilii s-au lăudat că vor reduce poluarea fonică, dar nu au făcut nimic


Propuneri ignorate

Soluţiile propuse anul trecut, după finalizarea Hărţii Zgomotului din Capitală, pentru diminuarea nivelului de poluare fonică din Bucureşti n-au fost puse niciodată în aplicare.

La acea vreme s-a „descoperit” că poluarea fonică afectează starea de sănătate a bucureştenilor.

Ca acţiuni de diminuare a zgomotului, edilii au propus asfaltarea fonoabsorbantă a arterelor zgomotoase, interzicerea motocicletelor şi ATV-urilor pe timpul nopţii şi izolarea fonică a clădirilor.

De asemenea, s-au lăudat cu instalarea unor panouri fonoabsorbante în afara oraşului sau în pasajele CFR, precum şi cu restricţionarea accesului vehiculelor grele în Capitală.

S-a ajuns chiar şi la iniţierea unor cursuri speciale pentru şoferii cu un comportament agresiv.

Din păcate, nici una dintre aceste propuneri nu au avut finalitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite