Iepurii noştri, în pădurile italienilor
0Italienii plătesc 100 de euro pentru fiecare urecheat viu livrat de vânătorii din judeţ. Pădurarii vrânceni fac bani frumoşi de când au descoperit că iepurii vii valorează de trei ori mai mult decât cei împuşcaţi.
Italienii cumpără iepuri din alte ţări pentru că aceste patrupede au dispărut practic din pădurile lor, ca urmare a vânătorii excesive. Ei au descoperit iepurii din Vrancea anul trecut, când au încheiat primul contract cu silvicultorii români. Au cumpărat atunci 1.000 de iepuri vii, pentru care au plătit 100 de euro/bucata.
Urecheaţii din Vrancea au fost pe placul italienilor, care au mărit în acest an comanda, de la 1.000 la 2.500 de exemplare. „Direcţia Silvică are o cotă de 1.300 de iepuri, iar Asociaţia Judeţeană pentru Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AJVPS) Vrancea are un număr de 3.900.
Cei mai mulţi însă vor fi vânaţi vii”, a spus inspectorul Marius Colţeanu din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Vrancea.
Vii sunt mai valoroşi
Socoteala pădurarilor noştri este simplă: preferă să pună capcane, decât să dea „liber” la împuşcat iepuri. Oricum, sunt puţini vânători dispuşi să plătească taxa de 35 de euro ca să ucidă un iepure de câmp.
„Din cauza lipsei de interes a vânătorilor români privind participarea la vânătoarea de iepuri, sîntem obligaţi să-i prindem şi să-i valorificăm vii în străinătate. Necesită mai mult efort, dar aşa câştigăm bani frumoşi", a spus George Capăţînă, şeful compartimentului de vânătoare de la Direcţia Silvică Focşani.
„Recoltarea” iepurilor va începe o dată cu sezonul de vânătoare, care debutează pe 1 noiembrie şi se încheie pe 1 februarie anul viitor.
Urşii duc greul
Cei 30 de vânători care şi-au încercat norocul în pădurile Vrancei, sezonul trecut, au adus în vistieria Direcţiei Silvice 120.000 de euro. Au căzut în bătaia puştilor şase urşi, şase cerbi, 10 capre negre, 10 căpriori şi 50 de mistreţi.
Cel mai scump se taxează împuşcarea unui urs, care costă între 5.000 şi 7.000 de euro, urmat de capra neagră şi cerbul, cu o taxă cuprinsă între 1.500 şi 3.000 euro.
Mistreţii şi cocoşii de munte se taxează până la 1.000 de euro de exemplar, un lup este cotat la 500 de euro, iar un fazan, 10 euro. Pe lângă aceste taxe, vânătorii trebuie să achite şi cazarea în fostele cabane de vînătoare ale lui Nicolae Ceauşescu, din Lepsuleţ şi Dragomira.
Salvaţi de italieni
3.600Iepuri. Atâţia au fost împuşcaţi anul trecut în Vrancea. Anul acesta se estimează că, datorită contractelor încheiate cu italienii, numărul iepurilor împuşcaţi va scădea la jumătate.