Iaşi: Elevii învaţă să gătească la şcoală
0Tinerii prepară diverse feluri de mâncare, în laboratorul culinar de la Colegiul „Mihai Eminescu”. Mâncarea făcută de tineri în „bucătăria şcolii” este lăudată atât de profesori, cât şi de părinţi.
De mai bine de un an, elevii de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Iaşi învaţă la şcoală să pregătească de mâncare părinţilor, să aşeze masa şi să-şi facă pacheţelul la laboratorul culinar amenajat în unitatea de învăţământ. Împărţiţi în grupe de câte şase, tinerii renunţă pentru câteva ore la temele pentru acasă şi învaţă să gătească.
„Copiii au pornit de la a găti ceva uşor la a face reţete destul de complicate. Avem chiar un dosar cu reţetele propuse de elevi. Chiar şi noi, profesorii, mai luăm de acolo câteva idei”, susţine Magda Teodorel, profesoară de fizică la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Iaşi.
Pe lângă orele de preparat diferite feluri de mâncare, elevii mai sunt învăţaţi de către diriginţii lor cum să se alimenteze sănătos. „Când ieşim din laborator, rămânem cu o oarecare idee despre ceea ce trebuie şi ceea ce nu trebuie să mâncăm”, ne spune Raluca Burdun, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional.
Tânăra mai mărturiseşte că lecţiile de gătit îi ajută pe elevi să socializeze mai bine, unele relaţii dintre colegii de clasă întărindu-se după orele din laboratorul culinar.
Şi pentru Vlad Moraru gătitul la şcoală este o activitate la care participă cu plăcere. „Sunt singurul băiat din clasă, iar când facem ceva de mâncare fetele mă cam alungă atunci când vreau să le ajut, spunând că ele se pricep mai bine decât un băiat la gătit.
Oricum, gătitul la şcoală te formează pe tine ca om şi te ajută în relaţiile cu familia”, susţine tânărul de 17 ani. Printre mâncărurile gătite de elevi se numără supa cu găluşte, raţa cu portocale sau grătarul de pui cu sos de ciuperci.
Gătesc pentru părinţi şi pentru sărbătoriţi
Pentru a-şi diversifica activitatea în laboratorul culinar, elevii organizează diverse proiecte cum ar fi „Gătitul pentru părinţi”, unde elevii îi invită la masă, în laborator pe cei care le-au dat viaţă.
Profesorii spun că tinerii sunt chiar foarte mândri atunci când părinţii mănâncă ce au pregătit ei. În plus, părinţii au observat deja o schimbare la copii, în ceea ce priveşte obiceiurile alimentare. La „Gustul Amintirilor”, un alt proiect al elevilor, tinerii îi sărbătoresc, o dată la două luni, pe cei născuţi în acest interval.
Laboratorul culinar de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Iaşi este singurul de acest gen din şcolile teoretice din România. „Bucătăria şcolii” a fost realizată prin intermediul unui proiect de grant, câştigat de colegiu şi a costat aproape 32 000 de euro. (14.500 de euro în urma proiectului de grant şi 18.000 de euro de la donatori şi parteneri).
„Am cumpărat utilaje industriale, iar laboratorul arată ca orice bucătărie de restaurant. Activitatea culinară ne-a format şi pe noi ca profesori, dar a schimbat şi mentalităţile şi obiceiurile alimentare ale elevilor”, a precizat profesorul Luminiţa Grădinariu, coordonatorul proiectului.
I-am făcut mamei o îngheţată după o reţetă originală pe care am învăţat-o la şcoală.
Victoria Griţco
Elevă