Greşeala lui Naum Ciomu,evaluată la 130.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţa l-a condamnat pe medicul care a măcelărit penisul unui pacient la un an de închisoare cu suspendare şi la plata unor despăgubiri substanţiale

suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pentru că a secţionat penisul unui pacient în timpul operaţiei.
Ciomu trebuie să plătească victimei sale, Ion Jinga, despăgubiri morale în valoare de 125 mii de euro şi aproape 100 milioane de lei daune materiale. Judecătorii i-au atras atenţia lui Ciomu că, dacă va săvârşi o infracţiune, în următorii trei ani, suspendarea executării va fi revocată şi va sta după gratii un an de zile. Ca măsură de siguranţă, magistraţii i-au interzis lui Ciomu să mai practice profesia de medic chirurg-urolog şi au menţinut sechestrul pe apartamentul acestuia. Medicul mai trebuie să mai plătească despăgubiri civile către trei spitale bucureştene (peste 30 milioane de lei), cheltuielile de judecată (10 milione de lei) şi onorariul avocatului lui Ion Jinga (aproape 40 milioane de lei).
Acuzat şi acuzator, nemulţumiţi de verdict
Avocatul lui Naum Ciomu, Mircea Duţu, ne-a declarat că va face apel împotriva deciziei judecătorilor. El ne-a spus că este nemulţumit de pedeapsa penală şi de nivelul despăgubirilor, catalogat drept foarte mare. Potrivit acestuia, Ciomu ar fi trebuit să primească o amendă sau cel mult şase luni cu suspendare. În ceea ce priveşte daunele, judecătorii trebuiau să ţină cont de nivelul de viaţă al României şi de posibilitatea clientului său de a plăti aceşti bani. El a cerut judecătorilor să ţină cont de jurisprudenţa europeană şi le-a prezentat un caz asemănător.
"În octombrie 2006, un tribunal francez a condamnat un medic care, din eroare, a secţionat aorta unei tinere de 32 de ani şi i-a provocat decesul. A primit patru luni cu suspendare şi a trebuit să plătească daune de 75 de mii de euro", ne-a explicat Duţu. Avocaţii lui Ion Jinga sunt şi ei nemulţumiţi de decizia Judecătoriei, atât pentru pedeapsă, cât şi pentru cuantumul despăgubirilor, în condiţiile în care acesta a cerut în instanţă 800.000 de euro daune morale şi 25.000 euro daune materiale.
El nu a putut dovedi însă instanţei că a făcut aceste cheltuieli pe medicamente, îngrijiri medicale, alimentaţie specială, deoarece nu a strâns toate chitanţele.

Ciomu, bun de plată
Până la judecarea apelului, nu se ştie cine va plăti, de fapt, despăgubirile. "Atunci când am judecat cazul în Colegiu, firma de asigurări cu care medicul avea contract de malpraxis a promis că va plăti daunele, spune prof. Astărăstoae. Să vedem dacă se vor ţine de cuvânt. Ar fi primul caz pe care îl cunoaştem când un pacient este despăgubit de o companie de asigurări pentru greşelile unui medic". Avocatul doctorului Ciomu nu este foarte încrezător, susţinând că medicul avea contract pentru daunele materiale pe care le-ar fi putut suferi un pacient din vina acestuia. Instanţa a hotărât însă că nivelul daunelor materiale nu va depăşi 100 milioane de lei vechi, aşa că medicul va trebui să achite din buzunar despăgubirile morale.

Primele daune morale cerute unui medic chirurg
În urmă cu doi ani, în timp ce efectua o intervenţie chirurgicală, medicul urolog Ciomu i-a tăiat tânărului pe care îl opera canalul urinar din partea inferioară a penisului, apoi i-a fragmentat organul genital în mai multe bucăţi. Colegiul Medicilor a decis ca doctorului să-i fie retrasă definitiv autorizaţia de liberă practică. Procurorii au dispus efectuarea unei expertize psihiatrice pentru a stabili dacă dr. Ciomu a avut discernământ în momentul săvârşirii faptei. Ciomu a prezentat la IML acte din care rezultă că are modificări lezionare cerebrale - care, în opinia lui, ar explica erorile din timpul intervenţiei, dar legiştii i-au cerut să repete investigaţiile.Prof. dr. Vasile Astărăstoae, vicepreşedintele Colegiului Medicilor, susţine că este pentru prima oară când un medic este obligat la plata daunelor morale. "Justiţia şi-a mai însuşit verdicte ale Colegiului. Şi în alte cazuri, instanţa a decis că este vorba despre o culpă medicală, aşa cum apreciase CMR. Dar medicul nu era condamnat să plătească decât daune materiale, calculate în funcţie de zilele de îngrijire necesare pentru repararea prejudiciului, spune prof. Astărăstoae. Acum s-au acordat daune morale foarte mari. Este un semnal transmis medicilor, privind responsabilitatea lor profesională", a precizat prof. dr. Vasile Astărăstoae.

Handicapul pacientului, recuperat în mare măsură
Handicapul lăsat de dr. Ciomu pacientului său a fost recuperat printr-o operaţie realizată de prof. dr. Ioan Lascăr. "Am fost chemat să depun mărturie în proces, dar în acel moment încă nu-l operasem pe pacient, ci doar stabilisem ipotetic ce este de făcut", ne-a declarat prof. Lascăr. El a precizat că, în momentul de faţă, penisul bărbatului este recuperat în mare măsură, fiind funcţional atât din punctul de vedere al eliminării normale a urinei, cât şi din cel al funcţiei reproductive. "Intervenţia chirurgicală s-a efectuat prin microchirurgie reconstructivă, adică prin transfer de ţesut - tegument, grăsime, vase de sânge, nervi şi structuri osoase - de la nivelul subraţului sau gambelor. Cu ajutorul secţiunilor osoase se asigură şi funcţia erectilă. El poate întreţine un act sexual în condiţii aproape normale şi poate ejacula", a mai adăugat prof. Lascăr. (Florin Pupăză)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite