Europa se luptă cu încălzirea globală
0Reducerea emisiilor poluante, principal subiect de controversă la Consiliul Uniunii Principala problemă a Consiliului European care se desfăşoară în aceste zile la Bruxelles este cea
Reducerea emisiilor poluante, principal subiect de controversă la Consiliul Uniunii
Principala problemă a Consiliului European care se desfăşoară în aceste zile la Bruxelles este cea referitoare la reducerea emisiilor poluante care au determinat schimbări climaterice.
Unele ţări din Europa de Est, în special Polonia, care utilizează masiv cărbunele ca sursă energetică, nu sunt de acord cu planurile Germaniei şi ale altor state vestice care doresc o reducere substanţială a emisiilor poluante.
La acest capitol, România urmăreşte ca energia hidrocentralelor mari să fie recunoscută în balanţa energetică drept energie obţinută din surse regenerabile. Ţara noastră susţine însă caracterul obligatoriu al cotei de 10 la sută pentru consumul de biocombustibil şi "manifestă flexibilitate" în ceea ce priveşte ţinta de 20 la sută pentru resursele regenerabile la orizontul anului 2020.
Ieri seară, şefii de stat de guvern urmau să discute la un dineu de lucru asupra unei controversate declaraţii privind valorile şi obiectivele UE. Această declaraţie urmează să fie adoptată la o reuniune informală a şefilor de stat sau de guvern care se va desfăşura la Berlin, la 25 martie, când se împlinesc 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma. Divergenţa provine din diferenţele de opinie privind introducerea în declaraţie a unui text referitor la adoptarea monedei unice europene.
Iuşcenko, invitat la Bruxelles, spre iritarea Rusiei
Chiar dacă pentru moment procesul de extindere a Uniunii Europene este stopat, implementarea noii Politici Europene de Vecinătate în Ucraina, Moldova, Azerbaidjan, Armenia şi Georgia intră în contradicţie cu interesele Rusiei, care consideră aceste ţări ca fiind în sfera sa de influenţă, noteză "International Herald Tribune". Mai mult, liderul revoluţiei portocalii de la Kiev, Viktor Iuşcenko, a fost invitatul liderilor UE ce s-au întâlnit, ieri, la Bruxelles, în cadrul Consiliului European de primăvară.
În ultimele săptămâni, oficiali de la Kiev, Chişinău, Baku, Tbilisi şi Erevan s-au deplasat în Germania şi au avut o serie de întrevederi la Cancelaria şi Ministerul de Externe din Berlin, o primă destinaţie pentru numeroşi lideri, dat fiind faptul că Berlinul asigură preşedinţia semestrială a blocului comunitar până la 30 iunie. Aceste vizite au o semnificaţie mult mai extinsă şi se înscriu în cadrul noii Politici Europene de Vecinătate promovată de Bruxelles spre iritarea Moscovei, care consideră Ucraina şi Caucazul de Sud ca aparţinând sferei sale de influenţă.
"Există un fel de competiţie în desfăşurare între UE şi Rusia în această regiune", a constatat Arcadie Barbăroşie, director al Institutului independent pentru Politici Publice din Chişinău. Spre disperarea Moscovei, preşedintele Ucrainei a fost invitatul şefilor de stat şi de guvern ai Uniunii Europene care s-au întâlnit, ieri, la Bruxelles pentru a discuta chestiunile arzătoare ale Uniunii. A uimit noua atitudine pe care a afişat-o liderul revoluţiei portocalii. Iuşcenko a declarat ieri, că este mai important ca negocierile cu blocul comunitar să se concentreze asupra integrării economice decât a extinderii UE, afirmaţie care marchează o schimbare de ton faţă de declaraţiile anterioare, remarcă EUObserver.