Dolănescu, condus pe ultimul drum de mii de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de oameni - rude, colegi şi simpli iubitori ai muzicii populare - l-au condus pe ultimul drum, astăzi, pe interpretul Ion Dolănescu, înmormântat la cimitirul Bellu după ceremonii desfăşurate la Ateneul Român şi la biserica Sf. Gheorghe.

Mii de persoane au venit atăzi la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucureşti să asiste la slujba de înmormântare a marelui interpret de muzică populară Ion Dolănescu.

Prieteni, colegi de breaslă ai artistului şi numeroşi oameni care au îndrăgit muzica sa au ţinut să îi aducă un omagiu şi să îl conducă pe ultimul drum.

La intrarea în curtea bisericii, sicriul cu trupul neînsufleţit al artistului a fost întâmpinat cu aplauze.

După slujba religioasă, cortegiul funerar a plecat spre cimitirul Bellu, unde peste o mie de oameni aşteptau, la rândul lor, să-şi ia rămas bun de la interpret. Printre cei prezenţi s-au aflat şi colegii de breaslă Irina Loghin, Maria Cârneci şi Gelu Voicu, dar şi Corneliu Vadim Tudor, preşedintele partidului reprezentat de Dolănescu în parlament, ca deputat, între anii 2000 şi 2004. După o altă slujbă, ţinută în faţa capelei, sicriul a fost purtat pe alee spre locul de îngropăciune, în aplauzele prelungite ale celor care l-au admirat şi iubit pe Dolănescu. Artistul a fost înmormântat, cu onoruri militare, îmbrăcat în costum naţional cu cocardă tricoloră.

Orchestra Lăutari din Basarabia, condusă de Nicolae Botgros, î-a adus astăzi un ultim omagiu lui Ion Dolănescu, printr-un concert susţinut la Ateneul Român, unde trupul neînsufleţit al artistului a fost depus ieri dimineaţă.

Înainte de începerea concertului orchestrei coordonate de Nicolae Botgros, circa 1.000 de oameni se adunaseră în parcul din faţa Ateneului, aşteptând să îi aducă un ultim omagiu artistului.

Pelerinaj


Ziua de ieri a fost una de pelerinaj la sicriul lui Ion  Dolănescu depus la Ateneul Român.

Alături de admiratori, în holul de la Ateneu erau prezenţi fiul cel mare al solistului, Ionuţ Dolănescu, cu soţia, şi Gheorghe Gheorghiu. “A fost un simbol pentru noi.

Acum nu pot decât să-mi amintesc de cum mergeam împreună la concerte, în ultima perioadă chiar şi cu fiul său, Ionuţ”, a mărturisit Gheorghiu.

Zeci de coroane, trimise atât de oamenii simpli, care i-au iubit muzica, cât şi de la apropiaţi, erau rezemate de pereţii holului de la Ateneu. “Îi ascult muzica de 34 de ani, de când Ion Dolănescu a cântat la botezul nepoatei mele. A avut o voce de aur”, a spus Anastasia Raicu, o admiratoare.

Pentru milioanele de fani, el rămâne un simbol. Îndrăgitul cântăreţ a lăsat în urmă o carieră impresionantă cu zeci de albume şi mii de spectacole.

Consătenii lui Dolănescu, la Ateneu

Ieri, oameni simpli din Perşinari, satul natal al lui Ion Dolănescu, au venit la Bucureşti să îl vadă pentru ultima oară pe cel care a amintit în cântecele lui de satul de la poalele Carpaţilor. 

Primarul comunei natale a artistului va propune Consiliului Local declararea lui Ion Dolănescu Cetăţean de onoare al localităţii, iar căminul cultural din Perşinari va purta numele îndrăgitului rapsod.

Colaboratorii şi prietenii artistului îi plâng dispariţia. “A murit un colos, un star, cel mai mare al muzicii populare româneşti”, a spus cântăreaţa Ionela Prodan.

Colegii  îl aşază pe Ion Dolănescu în galeria marilor nume ale muzicii populare, alături de Maria Tănase, Maria Lătăreţu sau Drăgan Muntean. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite