Centrul de Diagnostic şi Tratament va fi preluat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul Judeţean şi Clinica de Urologie vor administra Centrul, inclusiv datoriile de circa două milioane de lei. Medicii Centrului nu au mai primit salariile de trei luni. Alături de ei suferă şi angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică şi cei ai Centrului de Transfuzii, aflaţi în grevă japoneză.

O măsură disperată pentru salvarea corpului medical al Centrului de Diagnostic şi Tratament (CDT) Cluj, care nu a mai primit salarii din luna mai, este trecerea în administrarea a două spitale clujene, ce nu au momentan probleme financiare.
Acest lucru se va întâmpla în 24 de ore de la emiterea unei propuneri Ministerului Sănătăţii de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj. Până atunci, însă, angajaţii centrului vor fi nevoiţi să trăiască fără bani.

Soluţie de criză

Hotărârea de a rezolva astfel situaţia de la CDT a fost luată, ieri, de Secretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii, Aurel Nechita, în prezenţa directoarei DSP Cluj, Dorina Duma şi a deputatului clujean Mircia Giurgiu. Potrivit celui din urmă, CDT va fi preluat de cele două instituţii medicale clujene cu tot cu datorii, urmând ca după tot acest proces medicii să aibă posibilitatea să cumpere sau să închirieze spaţiile. „Preluarea se va face cu tot cu datorii, în funcţie de spaţiul pe care îl va prelua, atât Spitalul Judeţean, cât şi Clinica de Urologie”, a spus Giurgiu.

Nu mai sunt bani pentru medici

Doctorii de la Centrul de Diagnostic şi Tratament au întrerupt ieri activitatea timp de două ore, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile cuvenite încă din luna mai. Ei au promis că vor protesta zilnic, timp de două ore, până ce-şi vor primi banii.
Angajaţii Centrului de Diagnostic şi Tratament (CDT) din Cluj-Napoca au declanşat şi în 2 iulie o grevă spontană, protestând faţă de faptul că nu primiseră salariile pe luna mai nici după două săptămâni de la data când acestea ar fi trebuit încasate, o parte din pacienţi fiind evacuaţi, atunci, din centru.

În ceea ce priveşte această situaţie, deputatul clujean a spus că e de acord cu protestul medicilor. „E foarte bine că ies, îşi apără drepturile, însă ar fi fost mai util să se gândească la soluţii pentru rezolvarea problemelor”, a declarat Giurgiu.
Tot el a susţinut că la Direcţia de Sănătate Publică Cluj bugetul nu mai poate acoperi salariile angajaţilor. „Nu sunt acoperite până la sfârşitul anului. Urmează să se ia o măsură şi în cazul lor, însă nu sunt sigur că îşi vor mai primi sporurile”, a adăugat deputatul.

Grevă japoneză la Transfuzii


Clujul ar putea să rămână şi fără sânge. Cadrele medicale din Centrul de Transfuzii au intrat de ieri în grevă japoneză pe o perioadă nelimitată. „Nu mai avem cu ce finanţa donatorii, nu ne mai ajung bonurile pe care le dăm pentru mâncare după ce donează sânge”, ne-a spus Iuliana Gorgan, medic primar în cadrul centrului. De asemenea, salarizarea personalului este încălcată pe motivul lipsei de fonduri. Un angajat cu 25 de ani vechime câştigă o mie de lei. „Săptămâna viitoare trecem la grevă spontană dacă nimeni nu ia nicio măsură”, a adăugat medicul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite