Declaraţii fiscale false pentru un ONG clujean
0Administraţia Fiscală a descoperit falsuri în mii de declaraţii pentru alocarea a 2% din venit pentru „Asociaţia de Îngrijire şi Ajutor la Domiciliu Elena“ din Cluj-Napoca.
O asociaţie care oferă servicii medicale la domiciliu a intrat în atenţia autorităţilor deoarece Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) are suspiciuni că 12.000 de declaraţii pentru donarea a 2% din venit (declaraţia 230) sunt false.
ONG-ul în conturile căreia au fost direcţionaţi banii este „Asociaţia de Îngrijire şi Ajutor la Domiciliu Elena" din Cluj (AIADE), înfiinţată la 1 iunie 2007 de asistenta medicală Elena Hîrlea, specializată pe geriatrie şi gerontologie.
Casa de Asigurări de Sănătate a judeţului Cluj i-a decontat acestei asociaţii, din mai 2008 şi până în 2011 inclusiv, aproape un milion de lei pentru serviciile efectuate la domiciliul pacienţilor.
Suspiciuni clare de fraudă
Direcţia Generală a Finanţelor Publice Mureş a primit în 17 mai, prin poştă, 745 de formulare tip 230, prin care persoane fizice direcţionau 2% din impozitul pe venit plătit în anul anterior, în beneficiul „Asociaţiei de Îngrijire şi Ajutor la Domiciliu Elena".
Formularele au fost trimise fără tabel centralizator şi fără împuternicirea persoanelor fizice înscrise, ridicând suspiciuni în privinţa legalităţii documentelor. În acest sens, reprezentanţii Finanţelor mureşene au transmis Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Mureş o sesizare penală referitoare la formularele primite, considerate a fi false.
Verificare în ţară
ANAF a cerut date de la toate unităţile subordonate DGFP Mureş, rezultând astfel că pentru „Asociaţia Elena" au fost transmise până la 21 mai aproape 12.000 de formulare pentru direcţionarea de sume din impozitele pe venit plătite în 2011.
Cifra este uriaşă, având în vedere că „în anul 2009 au fost depuse pentru asociaţia respectivă numai 15 cereri, pentru care a fost transferată suma de 656 lei, iar în 2010 un număr de 51 de cereri, suma virată fiind de 3.644 lei. Există suspiciuni de fals şi în cazul unor formulare din anii anteriori", se arată într-uncomunicat de presă al ANAF.
Formularele respective urmează să fie inventariate, centralizate şi verificate, urmând apoi să fie stabilit şi prejudiciul estimat pentru anii 2009 şi 2010 şi sumele care fac obiectul cererilor aferente anului 2011.
În plus, angajaţii de la Finanţe au identificat mureşenii al căror nume figura în formularele respective, dar care nu au optat pentru direcţionarea celor două procente către „Asociaţia Elena", însă identitatea acestora nu va fi făcută publică până la finalizarea anchetei.
Contracte de peste 800.000 de lei cu CAS
„Asociaţia de Îngrijire şi Ajutor la Domiciliu Elena" din Cluj-Napoca este condusă de asistenta medicală Elena Hîrlea şi nu este prima dată când se confruntă cu acuzaţii de fals în declaraţiile pentru 2%.
„Ştiu doar că în urmă cu un an sau doi au avut ceva probleme legate de declaraţiile pentru 2%, dar ştiu că s-au rezolvat, ştiu că s-au dovedit a fi reale", afirmă liderul SANITAS Cluj, Ştefan Roman.
Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate a judeţului Cluj (CAS Cluj) avea ştiinţă de existenţa şi activitatea acestei asociaţii. „Au contract de furnizare de servicii de îngrijire medicale la domiciliu. Documentele oferite de această asociaţie au fost în regulă", susţine Emilia Groza, preşedintele CAS Cluj.
Contractul cu Casa a început din mai 2008, iar de atunci şi până în anul 2011 inclusiv, CAS Cluj a plătit Asociaţiei de Îngrijire şi Ajutor la Domiciliu Elena servicii în valoare de aproape un milion de lei.
Mai precis, ONG-ul a prestat servicii de îngrijiri medicale la domiciliu asiguraţilor în valoare de 97.223 de lei în 2008 (intervalul mai - decembrie), 304.406 de lei în 2009, 211.835 de lei pe 2012, 192.539 de lei pe 2011.Directoarea AIADE nu a putut fi contactată, în ciuda insistenţelor reporterului „Adevărul".
Doar o angajată a asociaţiei a răspuns cu greu la telefonul afişat pe site-ul asociaţiei, dar aceasta s-a limitat să declare că vom fi contactaţi în cursul zilei pentru exprimarea unui punct de vedere, fapt care nu s-a întâmplat până la închiderea ediţiei.
12.000 reprezintă numărul de formulare pentru redirecţionare a 2% din venit către ONG-ul AIADE din Cluj.