Cum a fost evitat un nou septembrie 2001
0Măsurile antitero luate după atacurile din septembrie 2001 au fost exagerate? Nu, după cum sugerează serviciile speciale britanice, care au dejucat un alt atac terorist major. Procesul unor musulmani britanici a scos la lumină dificultăţile enorme pe care statele occidentale le-au avut de întâmpinat pentru a se coaliza împotriva terorismului.
Trei ani de procese, filaj masiv pe mai multe continente, aproape 100 de milioane de euro şi un singur rezultat: condamnarea, săptămâna aceasta, a trei tineri musulmani britanici pentru complot terorist. Aparent, un raport disproporţionat, dar mărturiile de la proces arată că planul celor trei ar fi putut conduce uşor la repetarea atacului terorist de tipul celui din Statele Unite, de acum opt ani.
Assad Sarwar, Ahmed Ali şi Tanvir Hussain plănuiseră să arunce în aer şapte avioane, folosindu-se în principal de sticlele de suc în care puneau explozibil. Cine a călătorit cu avionul spre sfârşitul verii lui 2006, când cei trei au fost arestaţi, poate îşi mai aminteşte că oamenii de la check-in de pe aeroporturi au devenit intoleranţi cu banalele peturi de Fanta sau chiar de apă minerală, pe care le confiscau şi le aruncau în faţa păgubaşului nedumerit. Că mii de zboruri au fost suspendate.
Că erai pus să te descalţi şi să-ţi scoţi cureaua. Unele măsuri au devenit rutină, dar pe atunci nu erau decât expresia unei agitaţii fără precedent a autorităţilor, care fuseseră puse în gardă de serviciile speciale în legătură cu planurile celor trei britanici şi ale complicilor acestora din Pakistan.
Yahoo!, obligat „să coopereze“
Era doar partea „fizică”, palpabilă, a unui război care se ducea pe mai multe fronturi. Unul dintre ele a fost cel electronic, din moment ce o întreagă odisee se desfăşurase până atunci cu mailurile teroriştilor.
Mesajele codificate din corespondenţa electronică a acestora fuseseră descifrate, şi pe baza lor autorităţile au putut dejuca explozia avioanelor. Dar ce folos însă că toate probele strânse de pe mailuri nu puteau fi folosite la proces! În primul rând, Yahoo!, pe platforma căruia fusese purtată corespondenţa, era obligat de legile în vigoare să păstreze confidenţialitatea mesajelor.
„I-au lăsat nervii“
Apoi, legea britanică nu permitea folosirea ca probe a materialelor obţinute prin interceptarea corespondenţei electronice. Pentru a valida aceste probe, procurorii au fost nevoiţi să deschidă noi acţiuni şi să solicite schimbarea unor practici judiciare. Care nu s-au realizat fără opoziţie, controverse şi certuri, mai ales cu organizaţiile de apărare a drepturilor omului.
Un alt episod fierbinte al celei mai importante acţiuni anti-tero de după septembrie 2001 a fost momentul arestării complotiştilor. Un oficial britanic care a făcut parte din echipa de investigatori a povestit pentru „The Times” că americanii deveniseră extrem de nerăbdători. „Din cauza temerilor că teroriştii ar putea lovi, americanii au fost pe punctul de a compromite întreaga operaţiune” a povestit Andy Hayman.
De partea cealaltă, britanicii au tras de timp cât au putut pentru a strânge cât mai multe probe – căutau în gunoiul teroriştilor, le-au pus microfoane în maşini şi le-au monitorizat cumpărăturile. „Ni s-a părut că pe americani i-au lăsat nervii. Şi nu i-am putut opri de la nişte gesturi pripite decât după ce l-am interpelat pe ministrul de interne, acesta a vobit cu Tony Blair, iar premierul l-a sunat pe George Bush”, a mai spus anchetatorul britanic.
Pericolul rămâne
La opt ani de la atacurile din 11 septembrie, mulţi se declară deranjaţi de măsurile severe de securitate adoptate ulterior. Dar autorităţile spun că pericolul repetării unui atentat terorist major rămâne de actualitate.