Creşte şomajul după zece ani
0Trei firme mari au transmis la Forţele de Muncă înştiinţări că disponibilizează peste 2.000 de angajaţi în următoarele două luni. Muncitorii îşi pierd locurile de muncă, iar posibilităţi de angajare au doar cei cu studii superioare.
Asociaţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Timiş a întocmit o comisie care monitorizează în fiecare zi anunţurile de disponibilizare transmise de firmele din Timiş. „Până acum s-a anunţat disponibilizarea a 2.109 persoane în lunile noiembrie, decembrie şi ianuarie”, a spus directorul AJOFM Timiş, Ştefan Erdely.
Domeniile de activitate în care se fac cele mai multe disponibilizări sunt automotive, confecţii şi încălţăminte în toate zonele judeţului: Timişoara, Lugoj, Sânnicolau, Deta şi Jimbolia. Un sfert dintre disponibilizările anunţate sunt la muncile sezoniere.
„Cea mai mare parte a concedierilor se fac din cauza reducerii activităţii sau din lipsă de comenzi. 25 la sută dintre dintre cele 2.000 de disponibilizări sunt la muncile sezoniere care s-ar fi făcut şi dacă nu ar fi fost criza economică”, a mai spus Erdely. Până ieri, Eybl Deta a anunţat disponibilizarea a 670 de muncitori. Concedieri colective a anunţat şi producătorii de încălţăminte Ro Alto Gradimento, dar şi Lasselsberger, fosta secţie de faianţă a fabricii Mondial.
Previziuni sumbre
Reprezentanţii de pe piaţa muncii spun că acesta este doar începutul unei perioade grele pentru timişeni. „Valul crizei încă nu se resimte puternic în Timiş. Ne aşteptăm la ce este mai rău începând din luna martie”, a adăugat Ştefan Erdely. Tot atunci este aşteptat şi valul de români care se întorc din străinătate.
Şeful AJOFM a spus că Timişul poate amâna resimţirea crizei datorită dezvoltării economice din ultimii ani. Cea mai mare rată a şomajului a fost înregistrată în Timiş în 1999-2000, dar atunci nu a fost cauzată de criză, ci de restructurarea fabricilor de stat. Erdely nu a făcut o previziune a şomajului, dar a spus că acesta va creşte semnificativ.
Unde se mai poate lucra
Recesiunea economică este resimţită şi de firmele de recrutare care şi-au pierdut o bună parte din clienţi. „Cererea de slujbe este foarte mică şi la noi”, a spus managerul firmei de recrutare Adecco Timişoara, Cristian Huzău. Pentru că este şi sfârşit de an, persoanele concediate îşi mai pot găsi de lucru foarte greu până după anul nou.
„Se mai poate lucra la firmele de logistică. Vine Crăciunul, Sfântul Valentin şi se caută oameni pentru împachetarea cadourilor”, a mai spus Cristian Huzău. Pe piaţa muncii se caută în continuare oameni la fel de mulţi în domeniul IT, inginerie, dar şi în sistemul bancar.