Logodnă cu zece kilograme de aur
0Prinţesa Steluţa Mihai (13 ani) a primit la logodna sa cu Nasie (14 ani) 700 de mahmudele şi mobilier de 300.000 de lei, din Dubai. La logodna nepoatei liderei rromilor din Mehedinţi au cântat manelişti celebri, care au fost plătiţi cu 500.000 de lei.
Steluţa Mihai (13 ani) din Strehaia, Mehedinţi, nepoata Stelei, lidera rromilor din judeţ, petrece de două zile la logodna sa cu Nasie Mihai (14 ani), un băiat din aceeaşi localitate.
Aproape 1.000 de rromi din toată ţara au fost invitaţi la ospăţul din Strehaia, considerată capitala ţiganilor din România, care a început sâmbătă, 1 mai, şi care va dura o săptămână.
CITEŞTE ŞI
Viaţă de şatră în palate poleite cu aur (Galerie FOTO)
Printre artiştii care au făcut atmosferă s-au numărat Nicolae Guţă şi Florin Salam, iar în următoarele zile vor urca pe scenă Adriana Antoni, Romeo Fantastic, Sandu Ciorbă şi formaţia lui Botgros. Pentru serviciile lor, artiştii au fost plătiţi în total cu 500.000 de lei.
„Nu vom opri muzica şi nu va înceta distracţia zi şi noapte. Steluţa e tot ce am mai scump pe lume. Aş face orice pentru ea", a spus Stela Mihai, preşedinta rromilor din Mehedinţi, bunica viitoarei mirese.
Aceasta i-a dat nepoatei zestre mobilier, pături, lenjerii, bibelouri şi electrocasnice, toate aduse din Dubai, care valorează 300.000 de lei. Viitoarea mireasă a primit şi 50 de kilograme de săpun de casă şi 700 de mahmudele, monede turceşti de aur, care cântăresc 10 kilograme.
Tradiţie veche de zeci de ani
Cheful ţiganilor din Strehaia este mai degrabă o nuntă îmbrăcată în haine de logodnă, în opinia unuia dintre cei mai importanţi lideri ai rromilor din Oltenia, Romeo Tiberiade.
„O asemenea petrecere cu zestre de sute de mii de euro şi care să ţină o săptămână este mai degrabă o nuntă. De cele mai multe ori, logodnele acestea se transformă în căsătorii în toată regula", susţine Romeo Tiberiade. Liderul rromilor spune că obiceiul zestrei impresionante este practicat de ţigani de zeci de ani.
„Chiar şi în timpul regimului Ceauşescu, familiile de ţigani se făleau cu zestrea, numai că acest lucru nu se întâmpla în văzul lumii. Ei îşi arătau aurul în case, cu uşile închise, de frică să nu-l confişte autorităţile. Şi la români există obiceiul zestrei, numai că unii ţigani îl duc la limită. Dacă un ţigan îşi face o coroană de aur de nu ştiu câte kilograme, a doua zi, un alt ţigan îşi va face o coroană la fel, dar cu un kilogram în plus", precizează Tiberiade.
„Este o nebunie a noastră, a ţiganilor"
El spune că obiceiul zestrei impresionante este specific mai ales ţiganilor din Strehaia. Pentru aceştia, o zestre din salbe de aur înseamnă „putere şi valoare".
Tiberiade spune că mobila din Dubai sau hainele de mii de euro sunt aduse pentru a arăta lumii bogăţia de care dispun familiile respective. O parte din obiceiurile de la nunţi îşi au rădăcina în vechiile tradiţii ţigăneşti.
„În noaptea de Revelion, ţiganii pun sub o căciulă câte un săpun, un pieptăn sau aur. Săpunul înseamnă spor, pieptănul, frumuseţe, iar aurul e bogăţie. De aceea, la ţigani se dau zestre zeci de kilograme de aur sau săpun", explică acesta.
Logodna, un joc social
Psihologii spun că la vârsta de 14 ani nu există simţul responsabilităţii şi că, dacă două persoane îşi unesc destinele, o fac pentru că aşa trebuie, nu că aşa vor. „În percepţia lor este un joc social, în care participanţii sunt de fapt părinţii. Până la 14 ani, creierul ia în volum şi ajunge la 1,1 - 1,2 de kilograme. În acest timp, se produc modificări fizice şi hormonale, gândirea se schimbă, apare cea abstractă, cea axată pe detalii, pe raţionamente", explică Mihail Jianu, psiholog.
Experţii spun că o logodnă la această vârstă este făcută cu anumite interese, nu din convingere. Situaţia devine mai evidentă cu cât copiii primesc o educaţie în care li se spune că trebuie să se căsătorească devreme. „La 13-14 ani, copiii preiau ce văd în jur, prin imitaţie. Nu înţeleg procesul în sine şi implicaţiile ce decurg din acest legământ", a adăugat Mihail Jianu.