Mamele sociale execută Direcţia Copilului
0Instituţia le datorează şase milioane de lei, drepturi salariale pentru orele suplimentare prestate în 2005-2008. Dacă nu le va plăti acestora banii în termen de şase luni, DGASPC Maramureş va fi executată silit.
Până la sfârşitul lunii martie, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş trebuie să le achite, celor aproape 300 de asistenţi maternali din judeţ, şase milioane de lei drepturi salariale pentru orele suplimentare prestate în perioada 2005-2008.
„Asistenţii lucrează nonstop. Potrivit Codului Muncii, aceştia trebuie să lucreze opt ore, cinci zile pe săptămână, restul fiind considerate ore suplimentare. Însă aceştia nu au fost plătiţi pentru aceste ore“, a declarat Florin Hossu, preşedintele Cartel Alfa Maramureş, la care este afiliat Sindicatul de Asistenţă Maternală din Maramureş. Acesta a recurs la un executor judecătoresc pentru a determina DGASPC Maramureş să le achite angajaţilor anumite drepturi salariale restante neachitate în perioada 2005 - 2008.
„Nu primim alocaţia de la stat pentru copil“
„Am avut câştig de cauză, iar Direcţia a fost anunţată că se va trece la executarea silită în baza deciziei pronunţate de Curtea de Apel Cluj la 1 octombrie“, a afirmat Florin Hossu. „Instituţia are la dispoziţie şase luni pentru achitarea sumelor cuvenite asistenţilor maternali”, a continuat Hossu. Iuliana Domuţa are 47 de ani şi are în grijă de patru ani un copil cu autism, în vârsta de şase ani.
Pentru acesta primeşte 250 de lei pentru mâncare, 96 de lei pentru plasament, bani ce nu-i ajung pentru a-l creşte. „Ne nemulţumeşte faptul că nu primim alocaţia de la stat pentru creşterea copilului, ceea ce este ilegal. Cheltuielile de locuit pentru un copil nu s-au plătit niciodată în Maramureş. Aici mă refer la utilităţile de care beneficiază un copil“, a subliniat Iuliana Domuţa. Procesul cu DGAPC a început anul trecut şi s-a finalizat cu succes pentru sindicalişti. Ei au obţinut o hotărâre definitivă şi irevocabilă la instanţele de judecată de la Cluj, însă conducerea DGASPC nu a pus în plată aceste drepturi, motivul invocat fiind lipsa banilor.
Proces şi pe 2009
Hossu a arătat că anul acesta va fi intentat un nou proces pentru drepturile salariale cuvenite şi neplătite aferente anului 2009. Dacă vor reuşi să intre în posesia sumelor, asistenţii maternali ar urma să obţină un plus de aproximativ 600 de lei la salariu. Media salarială a acestei categorii de angajaţi este de 700 de lei.
Pe de altă parte, conducerea Direcţiei spune că asistenţii maternali nu ar trebui să aibă pretenţii pecuniare. „Un copil nu se creşte doar opt ore pe zi, ci 24 din 24. Ei au ştiut la ce se înhamă încă din prima zi în care
şi-au luat o astfel de răspundere”, este de părere Nicolae Boitor, directorul DGASPC Maramureş.