Herta Müller: "Se caută compromisuri care să facă China prezentabilă!"
0Herta Müller, laureată a Nobelului pentru literatură 2009, critică decizia organizatorilor Târgului de carte de la Frankfurt de a credita regimul dictatorial de la Beijing, oferind Chinei locul de invitat de onoare la unul dintre cele mai mari evenimente ale pieţei de carte din lume.
Sunt persoane care au denunţat teroarea regimurilor comuniste, pe care şi eu am experimentat-o în Români ceauşistă, iar acum mulţi preferă să ignore faptul că dictaturile, şi nu puţine la număr, sunt posibile în lume, spune scriitoarea, într-o declaraţie din Die Zeit. "Gândiţi-vă la China, care este invitatul de onoare al Târgului de carte de la Frankfurt. Gândiţi-vă la artistul Ai Weiwei, care a fost bătut brutal de poliţia comunistă. Este trist că se aceptă, relativizează şi caută compromisuri care să facă China prezentabilă".
Herta Müller a adăugat că este bucuroasă că Nobelul i-a recunoscut opera literară, a cărei miză este aceea de a arăta cum dictaturile procedează la distrugerea individului. "Am fost fericită pentru mine şi pentru prietenii mei care au fost victime ale dictaturii, şi nu suntem puţini", a spus Müller.
La cea de-a 61-a ediţie a Târgului de carte de la Frankfurt, China este personajul major, scriitorii ei fiind invitaţii de onoare ai târgului. Liu Binjie, ministrul Administrării generale a presei şi publicaţiei din China şi Juergen Boos, directorul Târgului de carte au semnat la Beijing, pe 31 mai 2007, un acord pentru traducerea autorilor chinezi, care vor fi prezentaţi la Frankfurt. Un program variat va acompania evenimentul de carte, cultura chineză urmând a se prezenta prin muzică, dans, cinematografie şi chiar fotografie.
La mijlocul lunii septembrie însă, autorităţile chineze au interzis unor scriitori "disidenţi, Bei Ling şi Dai Qing, participarea la Târgul de la Frankfurt. Ambasadorul Chinei, Wu Hongbo, a declarat chiar că "aceste invitaţii denotă o lipsă de respect inaceptabilă", potrivit presei germane.
Directorul Târgului de carte, Jürgen Boos, a spus că se aşteaptă la mişcări de protest şi la polemici suscitate de decizia de a invita China, dar miza evenimentului nu este una politică. Este vorba, înainte de toate, de a oferi un spaţiu unde libertatea de expresie să se poată exercita. Pe un ton optimist, Jürgen Boos adaugă că în pofida criticilor care blamează lentoarea reformelor din China , putem constata un progres real "pentru că acum cinci ani nu aveam nicio librătie liberă la Beijing, iar acum avem".