Cărbunele din Zegujani, în pericol de autoaprindere
0Din cauza căldurii, la suprafaţă lignitul arde mocnit şi focul riscă să se extindă
Depozitul de cărbune se află zilnic în pericol de autoaprindere, datorită temperaturilor ridicate ce se înregistrează în această perioadă în judeţ. La ora actuală, în depozitul de la Zegujani se află în jur de 50.000 de tone de cărbune. „Aproape zilnic, datorită căldurii, în acest depozit apar mici focare, însă ele sunt repede anihilate cu ajutorul unui buldozer. În astfel de situaţii, nu trebuie făcut altceva decât să se umble cu buldozerul pentru aerisirea cărbunelui, astfel încât să nu fie cuprins de foc“, declară viceliderul de sindicat din cadrul minei Zegujani, Liviu Severineanu.
Se sparg digurile
O echipă de salvatori a intrat în subteran în vederea începerii spargerii digurilor ridicate pentru stingerea incendiului. „Salvatorii vor încerca să dărâme cele două diguri ridicate în urmă cu aproape o lună. Trebuie să vedem dacă focul s-a stins, să ştim ce avem de făcut în continuare. În mod normal, ar fi trebuit ca incendiul să se fi lichidat. Asta rămâne de văzut“, mai declară Severineanu. Alături de echipa de salvatori, în subteran a intrat şi o comisie formată din trei ingineri specialişti din cadrul minei şi o echipă de trei ortaci de la Zegujani. Momentan nu se poate lansa nicio ipoteză despre posibilitatea reluării activităţii în mină.
Viitorul minei Zegujani, incert
„Nu putem spune acum dacă se poate relua sau nu activitatea, sau când se va putea relua. Mai important este să vedem care este situaţia clară în subteran şi apoi se va lua o hotărâre în acest sens“, mai spune Liviu Severineanu. Acesta adaugă că angajaţii minei Zegujani şi-au pierdut speranţele în reluarea activităţii. „Situaţia acestei mine era incertă încă de acum un an. S-a instalat astfel o mare presiune pe toţi angajaţii, aceştia gândindu-se că vor rămâne fără loc de muncă. Acest incendiu a pus şi mai mult paie pe foc. În urma dărâmării acestor diguri, se va şti cu precizie dacă se va mai putea munci aici sau nu. Luni toţi ortacii vor veni la muncă. Atunci li se va prezenta planul de restructurare şi se va şti şi numărul celor ce se vor pensiona“, mai spune Severineanu. Cei 198 de ortaci se află în această perioadă în şomaj tehnic.