Repetenţi din cauza grevei profesorilor
0Războiul dintre dascăli şi Ministerul Educaţiei ar putea crea o premieră pentru învăţământul românesc: anularea unui an de şcoală. Peste 1.000 de profesori buzoieni au ieşit ieri în stradă pentru a continua protestul început în urmă cu patru săptămâni.
A trecut o lună de când în judeţul Buzău cursurile nu se mai ţin din cauza grevei profesorilor. Protestul a început la 11 martie, când profesorii de la Liceul Pedagogic au refuzat să mai intre la ore. Ei protestează pentru că, în lunile ianuarie şi februarie, nu au primit salariile majorate cu 33%, aşa cum li s-a scris în cărţile de muncă în urma proceselor câştigate în instanţă.
VIDEO Ceartă între profesorii protestatari şi un părinte
Dascălii revin în stradă după sărbători
Transportul public în comun, la cheremul lui Rădoi
Cu toate că dialogul dintre liderii sindicaliştilor buzoieni şi reprezentanţii ministerului a fost unul al surzilor, cele două părţi combatante au ajuns la aceeaşi concluzie: îngheţarea anului şcolar la Buzău va deveni o realitate dacă acest conflict nu va fi soluţionat până săptămâna viitoare.
„Nu avem nicio informaţie care să ne determine să credem ca acest conflict poate fi întrerupt. Dacă nu se găseşte o soluţie până mâine, suntem în pericol să nu intrăm la ore nici săptămâna viitoare şi va fi imposibil să mai recuperăm materia. Până acum, niciun factor de răspundere nu a venit cu o soluţie, deşi noi am făcut nenumărate concesii", a declarat Ion Dobre, liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar.
Ce vină au elevii?
Poziţia Inspectoratului Şcolar Judeţean este mult mai tranşantă vizavi de această situaţie. „Profesorii nu mai au timp să recupereze. Protestul este ilegal şi teoretic nu se poate aproba nici măcar recuperarea orelor. Dacă se hotărăsc să înceapă cursurile vreau să cer clemenţă ministrului, dar deocamdată ei sunt în stradă. Nici acum unii nu realizează că este timpul să-şi revină, mai ales că încalcă legea şi riscă să li se anuleze contractele de muncă", spune Florina Stoian, Inspector Şcolar General.
În aceste condiţii, elevii buzoieni se pot gândi la tot ce este mai rău pentru ei, fiidncă sunt indicii clare că vor fi nevoiţi să repete anul. Calculul este simplu. Greva a durat o lună, iar până la sfârşitul anului şcolar (11 iunie) mai sunt două luni. Ceea ce înseamnă că recuperarea orelor presupune 50% mai multe ore de curs sau 50% mai multă materie predată. Lucru imposibil în viziunea multora.
„Nu cred că este uman să facem opt ore de şcoală pe zi în loc de 5. Nu am rezista la aşa ceva", spune Ionela Golea, elevă în clasa a X-a la Colegiul cu program sportiv „Iolanda Balaş" din Buzău.
Pe de altă parte, în majoritatea şcolilor se învaţă în două ture, aşa că prelungirea programului de curs ar fi imposibilă. „Este o aberaţie să ne gândim la mai multe ore de curs", este de părere Florina Stoian, Inspector Şcolar General. Nici ipoteza unei condensări a programei şcolare nu este considerată o soluţie viabilă. „Copilul meu nu va avea şanse egale la examene în faţa unui elev ai cărui profesori nu au făcut grevă. Însă nici să repete anul nu-mi convine. Ar fi îngrozitor", spune Florica Huzum, mama lui Marian, elev în clasa a X-a la Colegiul Tehnic „Marghiloman".
Nu toţi dascălii au făcut grevă
Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar, aproximativ 20% din profesorii buzoieni nu au participat la grevă şi au ţinut în continuare orele. Un astfel de exemplu este Florica Răducanu, profesor de mecanică în cadrul Colegiului Agricol.
„La noi, profesorii au votat cu majoritate de peste 50% pentru continuarea orelor de curs. Cred că viitorul acestor copii este mult mai important decât orice altceva. Toţi vrem condiţii mai bune de viaţă, dar nu putem să ne batem joc de viitorul copiilor", a declarat profesoara.