VIDEO Cadou între gemeni: un rinichi
0Un transplant renal în premieră a fost realizat ieri, la Institutul Fundeni, între gemeni identici care împlinesc 43 de ani peste câteva săptămâni. Cei doi vor avea de acum în fiecare an două aniversări: ziua de naştere şi ziua rinichiului lor.
Cu doar câteva săptămâni înainte să împlinească 43 de ani, Marian Sănducu, din Bucureşti, a fost salvat de la dializă de fratele său geamăn, Sorin, după ce acesta i-a donat rinichiul drept. Dubla intervenţie chirurgicală a fost efectuată luni, de echipa profesorului Ioanel Sinescu, în Clinica de Transplant Renal şi Chirurgie Urologică a Institutului Fundeni din Capitală. Transplantul a început la ora 7 dimineaţa şi a durat şapte ore.
Ieri-dimineaţă, la mai puţin de 24 de ore după intervenţii, internaţi în zona sterilă a clinicii de transplant renal, fraţii Sănducu deja îşi reveniseră. Erau vioi şi dădeau interviuri sub perfuzii. Doar monitorul de la capul lui Marian a bipăit puţin mai nervos, când pulsul său a urcat rapid la 150, odată cu emoţia primului său interviu de proaspăt transplantat.
Citiţi şi: Premieră pentru medicina românească: Transplant între gemeni identici
O potrivire de 100%
„Acum 10 ani am aflat că sufăr de insuficienţă renală. Nu ştiu din ce cauză m-am îmbolnăvit. De atunci am ţinut regim sever şi tratament. Când am aflat că urmează să intru pe hemodializă (procedură de curăţare a sângelui printr-un „rinichi" artificial), am zis că nu mai are rost să aşteptăm, să facem transplantul", îşi spune Marian povestea scurtă.
Întrebat cum a venit vorba despre donare, cine şi cui a zis primul, geamănul Sorin a replicat: „Nu mi-a spus nimeni că trebuie să-i dau un rinichi. Am ştiut pur şi simplu. În momentul în care mi-am dat seama că nu are cum s-o mai ducă aşa, decât în dializă, m-am gândit că n-are rost să mai continuăm".
Nici doctorul Sinescu nu i-a deosebit
Marian şi Sorin au ajuns la Institutul Fundeni acum două săptămâni şi l-au pus în încurcătură pe şeful clinicii de cum au apărut în cabinetul său.
„Când au intrat, nici nu i-am deosebit. După ce le-am făcut toate analizele însă şi le-a ieşit aceeaşi structură imunologică, de 100%, mi-am dat seama ce şanse mari de reuşită au", a spus medicul chirurg Ioanel Sinescu. Şeful Clinicii de Transplant Renal spune că astfel de intervenţii au cele mai mari şanse de reuşită.
"Gemenii identici au o imunologie asemănătoare, aproape suprapozabilă, ceea ce ne permite ca să reducem medicamentaţia cu imunosupresoare, care ajută organismul după transplant. De fapt, avantajul în cazul lor este că uşor-uşor vor putea rezista fără medicamente. Sperăm că primitorul va trăi toată viaţa cu acest rinichi", a spus dr Sinescu. Medicaţia imunosupresoare susţine organismul ca să nu respingă noul organ. În cazul gemenilor univitelini (identici), datorită potrivirii din punct de vedere imunologic, noul organ nu este respins pentru că organismul îl percepe ca fiind al lui de la început, ne-a explicat chirurgul.
Suferinţă la dublu
Marian este agent imobiliar şi are o fată de 18 ani. Fratele său lucrează în vânzări şi este tatăl a doi copii, un băiat şi o fată. Până ieri, familiilor încă nu li se permisese să intre în zona sterilă şi să-i viziteze.
Gemenii au mai avut momente în viaţă când au suferit simultan. „Între noi a fost şi va fi mereu o relaţie specială, spune Sorin, donorul. Într-o seară mă durea capul fără motiv şi l-am sunat pe Marian să văd ce face. Mi-a spus că şi pe el îl doare capul. I-am zis: «frate, ia un algocalmin, ca şi eu fac la fel»".
Ieri, fraţii Sănducu erau bucuroşi că şi-au mai agăţat o sărbătoare în familie. Sorin ne-a spus de ce: „ziua noastră este în martie. Transplantul o să fie ca un cadou, i-am spus fratelui. Şi o să sărbătorim de două ori: ziua de naştere şi ziua rinichiului".
"Nu mi-a spus nimeni că trebuie să-i dau un rinichi. Am ştiut pur şi simplu."
Sorin Sănducu
fratele donor
"Când am aflat că urmează să intru pe hemodializă, am zis că nu mai are rost să aşteptăm, să facem transplantul."
Marian Sănducu
fratele primitor
Primii gemeni: transplantul a rezistat opt ani
În istoria medicinei urologice mondiale, primul transplant renal reuşit a fost realizat în anul 1954 între gemeni univitelini de către doctorul Joseph Murray de la Universitatea Harvard din Boston. Atunci, rinichiul a fost donat de Ronald Herrick fratelui său geamăn Richard şi a funcţionat timp de opt ani.
„Atunci şi-au dat seama medicii că reuşita se datorează potrivirii imunologice dintre cei doi fraţi", a explicat dr Ioanel Sinescu. Acest eveniment a deschis calea transplantului renal între gemeni şi a contribuit la studiile privind criteriile de compatibilitate. Gemenii univitelini (identici) sunt cei care se dezvoltă dintr-un singur ou fecundat. Din motive pe care ştiinţa nu le-a descoperit încă, oul se divide şi va dezvolta două ouă, din care vor rezulta doi copii aproape identici, cu aceeaşi moştenire genetică.
Un transplant e mai ieftin decât o dializă
Specialiştii Clinicii de Transplant Renal de la Institutul Fundeni spun că un bolnav transplantat cheltuieşte din bugetul spitalului în jur de 2.000 de euro pe lună şi cam 25.000 de euro pe an. Iar o dializă, spune prof. Ioanel Sinescu (foto), şeful clinicii, costă cam 35.000 - 36.000 de euro pe an.
„Rezultă că, în afară că oferă o calitate a vieţii mult mai bună, se poate spune şi că un transplant este mult mai ieftin decât o dializă. Cu banii pe care i-am da într-un an pe dializa a trei pacienţi, noi am putea face patru transplanturi", explică medicul.
22 de ani, recordul nostru
În Institutul Fundeni s-au transplantat anul trecut 88 de rinichi, iar din anul 1997, în jur de 1.200. "Rata de reuşită a noastră, măsurată în funcţionarea rinichilor la trei ani, este de 80% , foarte mare şi comparabilă cu centre de renume din lume", spune chirurgul de la clinica din Fundeni. Recordul de ani al echipei de acum a clinicii este de 14 ani.
„În urmă cu şapte-opt ani mai era încă în viaţă un pacient care primise un rinichi prin anii '80 şi care depăşise 22 de ani de la transplant. În lume însă sunt cazuri cu mai multe decade de viaţă, aşa cum sunt şi persoane de 60 de ani care au fost transplantate de cinci ori", a explicat dr Sinescu.
Specialiştii de la Fundeni spun că peste 3.000 de români se află momentan pe listele de aşteptare pentru donare de rinichi, iar în clinica de la Fundeni sunt peste 1.000 de pacienţi care stau la rând pentru un rinichi. Cel mai vechi în listă este un pacient care aşteaptă din anul 1997.
Medicii spun însă că sunt puţine persoane care vor să doneze un rinichi şi apoi să trăiască toată viaţa doar cu unul.
„Este de preferat să se preleveze organe de la donatorii în moarte cerebrală, dar şi aceştia sunt puţini. Finanţarea insuficientă şi lipsa personalului nu permit spitalelor să îngrijească corespunzător un posibil donator, astfel încât organele sale să poată fi transplantate. Am putea creşte rata donatorilor în moarte cerebrală dacă ar fi finanţare, pentru că familiile, de obicei, sunt de acord să doneze organele rudei decedate", ne-a mai spus Ioanel Sinescu.
80% este rata de reuşită a transplantului renal efectuat la clinica din Fundeni.