Milioane de euro în gheaţă olimpică
0După construirea unui patinoar de 12 milioane de euro, autorităţile locale pregătesc ridicarea unei noi baze sportive. Pentru organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2013, Braşovul este obligat să aibă două patinoare de dimensiuni olimpice.
Arena din Parcul Tractorul, din Braşov, care a costat 12 milioane de euro, va găzdui concursurile din 2013, iar cel de-al doilea amplasament va fi pus la dispoziţia concurenţilor pentru antrenamentele oficiale. Al doilea patinoar ar putea fi construit în Poiana Braşov.
Deocamdată, nu s-a decis nimic concret în privinţa acestuia, deşi organizatorii sunt obligaţi, prin contract, să finalizeze lucrările până în 2012. Dacă nu reuşesc să îl termine, autorităţile locale îşi pierd dreptul de organizator al FOTE. Rămâne acum de văzut şi la ce preţ se vor ridica lucrările.
„Cel mai probabil, al doilea patinoar de 61 x 21 de metri va fi amenajat în Poiana Braşov, pe structura actualului complex sportiv. Suntem nevoiţi să modernizăm acea bază sportivă şi să o aducem la standardele impuse de Comitetul Olimpic Internaţional. Nimic nu este pus la punct pentru moment şi urmează să stabilim toate detaliile în lunile următoare", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.
Finalizat cu surle şi trâmbiţe la începutul acestui an, Patinoarul Olimpic din Braşov a beneficiat de o investiţie care a depăşit de trei ori preţul unor arene similare din Ungaria şi Germania. Folosind ca pretext organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European din 2013 (FOTE), s-au investit sume uriaşe în proiecte de lux, care nu constituiau o regulă impusă de Comitetul Olimpic Internaţional. Un exemplu concret îl reprezintă ridicarea construcţiei pe o suprafaţă de 8.000 de metri pătraţi, deşi organizatorii FOTE impuneau amenajarea bazei pe o suprafaţă de numai 3.700 de metri pătraţi.
Licitaţie fără concurenţă
În acelaşi timp, s-au făcut investiţii majore în amenajarea lojelor, destinate VIP-urilor, care dispun de condiţii de ultimă generaţie. În consecinţă, statul român, în colaborare cu edilii locali, a avut grijă ca un patinoar care a costat în alte ţări doar patru milioane de euro, să ajungă la suma de 12 milioane de euro, în condiţiile în care licitaţia s-a desfăşurat în prezenţa unei singure firme specializate în domeniu.
Prezent la Braşov la începutul săptămânii, italianul Gianni Merlo, preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Presei Sportive, a fost folosit ca paravan pentru a masca neregulile financiare. Acesta a lăudat construcţia, dar a preferat să nu vorbească despre suma exagerată investită în baza sportivă.