Spitale paralizate de protestele medicilor furioşi
0După ce angajaţii de la Spitalul Judeţean au declanşat revolta în stradă, şi personalul medical de la Spitalul nr.3 a oprit lucrul. Negocierile dintre protestatari şi manageri au eşuat după ce autorităţile au anunţat că nu vor renunţa la reducerea salariilor cu 30% şi la concedierea a peste 150 de oameni.
Protestele angajaţilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Brăila continuă, după ce negocieriile dintre salariaţi şi conducerea administrativă au eşuat. Mai mult decât atât, în „hora" manifestărilor au intrat şi cadrele medicale de la Spitalul Municipal nr. 3, care au ieşit ieri în stradă să protesteze împotriva reducerii salariilor şi a concedierilor.
Citiţi şi:
VIDEO Scandalul continuă la Spitalul Judeţean Brăila: angajaţii au creat o busculadă
Salarii tăiate cu 55%
Cea mai vehement contestată măsură este decizia Consiliului Judeţean, administratorul spitalelor brăilene, de a diminua cu 30% salariile personalului medical. Reducerea se aplică în plus faţă de reducerea de 25% decisă deja prin Ordonaţă de Guvern. În acest fel, personalul medical din Brăila ajunge să piardă 55% din salarii, ceea ce este foarte mult.
Sorin Bănică (35 de ani)
este asistent medical la Chirurgie Plastică şi spune că doar puşcăriaţii erau penalizaţi la fel la salarii, pe vremea comuniştilor. „După ce că muncim şi facem actul medical de performanţă în astfel de condiţii îngrozitoare, suntem trataţi ca nişte deţinuţi. Pentru că dacă vă aduceţi aminte înainte de '89 cei care aveau sub cinci ani condamnare executau pedeapsa la locul de muncă şi primeau numai 50% din salariu, aşa cum primin noi acum", a spus Bănică.
Asistentul a mai spus că o altă revendicare este legată tocmai de condiţiile dificile în care oamenii sunt nevoiţi să-şi facă treaba „Nu este posibil ca tu, spital, să nu ai nimic de dat în saloane. Aducem de acasă tot ce se poate aduce, nu sunt medicamente, nu avem mănuşi chirurgicale, le cerem oamenilor să vină cu tratamentele de acasă. Nu este posibil aşa ceva", a declarat Bănică. Vehement contestată este şi intenţia de disponibilizare a 150 de oameni până la sfârşitul anului.
În urma şedinţei de miercuri, angajaţii spitalului au fost anunţaţi că 105 persoane vor fi disponibilizate din rândul personalului TESA, iar 70 de asistenţi vor fi redistribuiţi. Oamenii au fost anunţaţi că aceste măsuri nu sunt „bătute în cuie" şi că deciziile finale vor fi luate azi, în comisia partitară, reprezentanţii protestatarilor cerând ca la această şedinţă să participe câte un cadru medical din fiecare secţie a spitalului. De altfel, oamenii au anunţat că nu renunţă la proteste nici în zilele următoare, pe lista lor de revendicări adăugându-se şi cererea ca directoarea spitalului, dr Rodica Sin, să demisioneze.
Controale de la Ministerul Sănătăţii şi de la ITM
Între timp, la spital au început controalele. „Vom verifica toate contractele de muncă, toate documentele de plăţi, astfel încât să stabilim care este situaţia reală la acest moment la Spitalul Judeţean de Urgenţă", a precizat inspectorul-şef al ITM Brăila, Victor Voiculeţ. În cursul zilei de miercuri, membrii comisiei Corpului de Control din Ministerul Sănătăţii desemnate să facă verificări la Spitalul Judeţean Brăila au ajuns la unitatea medicală.
Corpul de control va verifica situaţia financiară, organizarea administrativă a spitalului, precum şi alte elemente care ar fi putut duce la situaţia de conflict generată marţi după-amiază între angajaţi şi managementul unităţii sanitare. Echipa este condusă de consilierul personal al ministrului Sănătăţii, Geza Molnar. Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila a fost preluat de către Consiliul Judeţean la începutul lunii iulie.
La acel moment, unitatea spitalicească înregistra datorii totale de peste 5.300.000 de lei. Datele Direcţiei de Sănătate Publică Brăila arătau că în momentul preluării spitalul avea 1.641 de angajaţi, 148 fiind de medici, 805 asistente şi 414 infirmiere.