Bolnavii, puşi pe drumuri degeaba de Rusalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doljenii care au ajuns astăzi la Spitalul Nr. 1 au găsit uşile policlinicii închise

Ion Gogoaşă, de 53 de ani, din Podari, discuta în această dimineaţă cu Ionica Săraru, de 45 de ani, pe o bancă din faţa policlinicii. Deşi nu s-au văzut niciodată până astăzi, cei doi au început să împartă păreri cu privire la situaţia spitalelor în zilele de sărbătoare.
 „Doctorii şi-or fi luat vacanţă de Sfânta Treime, ca să nu ne mai jecmănească după Pogorârea Duhului Sfânt, şi să scape de păcat. Nu ştiu la ce-or mai fi plătiţi, că mai mult au stat acasă decât la serviciu“, crede doljeanca, din satul Leu.

„Nu înţeleg de ce ne mai programează“


„Aici trebuie să dai doar bani ca să stai în spital şi ca medicii să se uite la tine. Bine că nu sunt la muncă, să nu-i vadă Dumnezeu că jupoaie pielea după noi, cei vitregiţi de boală“, răspunde Ion Gogoaşă. Se şterge cu o batistă pe frunte. Îi este cald. Olteanul se plânge că nu are nici măcar o sticlă cu apă care să-i potolească setea. Caută în geanta de rafie un pachet cu mâncare, făcut în grabă de dimineaţă, înainte de a se îndrepta spre Craiova. Muşcă din pâine cu lăcomie. „Sunt lihnit de foame. Băgai în gură pe la ora 6.00 nişte ouă, dar mi s-a strâmtat stomacul de la gastrită şi trebuie să mănânc mai des, dar în cantităţi mici, altfel am dureri de burtă“, adaugă bătrânul.
În timp ce nea Ion îşi ia micul dejun în faţa policlinicii, tanti Ionica ne mărturiseşte că s-a resemnat ca la spital să nu fie îngrijită cum ar trebui. „Nu înţeleg totuşi de ce ne mai programează doctorii pentru astăzi, dacă ei sunt conştienţi că nu o să pună piciorul în spital. Încerc să-i înţeleg, pe de o parte, dar ce vină avem noi, de ne pun pe drumuri în halul ăsta? Am vreo 70 de kilograme şi mă deplasez cu dificultate, nu-mi arde de colindat pe străzi“, este supărarea femeii.

„Unii treceau de gardian fără să se sinchisească“


În timp ce în faţa ambulatoriului bolnavii făceau cale-ntoarsă azi-dimineaţă, prin spatele spitalului, oltenii intrau şi ieşeau fără grijă, deşi nu era oră de vizită. Trecătorii se arătau nedumeriţi cum de unii oameni pot pătrunde în clădire fără probleme, în timp ce majoritatea stau în faţa uşilor păzite de paznici şi aşteaptă în zadar acordul de a păşi în secţiile de specialitate. „Aşa e în România, doamnă! Gardienii îi lasă înăuntru numai pe cunoscuţi sau pe cei care le bagă ceva în buzunar! Ne-au spus să mai stăm câteva ore până la 13.00, când începe vizita. Văzui însă că mulţi nu se mai sinchisesc de gardieni!“, se plânge Virgil Gavrilă, de 40 de ani, din comuna Melineşti.
Întrebaţi cum au putut să păşească în instituţie în afara programului de vizită, doljenii ne-au spus că gardienii sunt înţelegători dacă te-au mai văzut prin spital sau dacă le dai o „atenţie“. Constantin Burnea, şeful de la Guardo, care se ocupă de securitatea spitalului, susţine că angajaţii firmei nu se abat de la regulile prevăzute în fişa postului. „În perioada 6-8 iunie, unităţile sanitare funcţionează în regim de zile libere, internările fiind făcute doar prin Unităţile de Primiri Urgenţe şi Camerele de Gardă. Serviciul Judeţean de Ambulanţă funcţionează nonstop“, a declarat dr. Dolores Tătar, director coordonator DSP Dolj.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite