Amânat de români, salvat de medicii unguri
0Un băieţel de un an şi patru luni a fost operat de urgenţă la Budapesta, după ce medicii clujeni i-au amânat de mai multe ori intervenţia. După o experienţă neplăcută în spitalele din România, un cuplu băimărean şi-a salvat copilul în Ungaria.
Problemele de sănătate pentru Dragoş Pânzaru, un copil care acum are un an şi patru luni, au început imediat după naştere. „Copilul se învineţea la gură şi medicii au spus că e o problemă cardiacă. După o lună, am aflat că e vorba de o stenoză pulmonară”, îşi aminteşte Codrin Pânzaru, tatăl micuţului. „E vorba de o îngroşare a unei valve”, a explicat el.
În urma diagnosticului pe care l-a primit la Institutul Inimii din Cluj, concluzia a fost că micuţul de numai o lună ar trebui să mai aştepte pentru cateterism, intervenţia care se face în astfel de cazuri. „E vorba de introducerea pe o arteră a unui cateter, despre care mi-au spus medicii că va lărgi zona îngroşată”, a detaliat tatăl. „Au spus că e o procedură banală, care se efectuează frecvent şi care nu ar trebui să ridice probleme, dar ne-au recomandat să aşteptăm şi să revenim la control peste şase luni”, a continuat el.
Amânaţi de trei ori
Părinţii au respectat decizia doctorului şi s-au întors acasă, iar la şase luni s-au prezentat din nou la control. De această dată, rezultatul analizelor a arătat că boala s-a agravat. „Au spus că îngroşarea aceea valvară s-a extins şi că acum nu mai e suficient un cateterism, ci e nevoie de intervenţie chirurgicală”, mai spune Codrin Pânzaru.
Cu toate semnele de înrăutăţire a stării de sănătate a copilului, oamenii au fost trimişi acasă şi chemaţi să revină la control peste alte şase luni. „Nu ne-am revenit. Analizele arătau clar că se agravează, ne spuneau că e necesar să fie operat, dar ne-au chemat la control peste şase luni. Nu am reuşit să înţeleg această decizie”, spune omul nedumerit.
Operaţie în Ungaria
A fost picătura care a umplut paharul, astfel că au luat legătura cu o clinică din Ungaria, unde au fost programaţi urgent la o consultaţie. „Mai întâi ne-am dus la Debrecen, dar de acolo ne-au trimis la Budapesta, au spus că ei nu au aparatură destul de bună pentru această operaţie”, a povestit tatăl. „La Budapesta ne-au dat o săptămână să ne programăm la operaţie, pentru că, au spus ei, e nevoie de intervenţie de urgenţă, deoarece şansele să fie salvat scad în fiecare zi”, îşi aminteşte el.
Astfel, au apelat la prieteni, părinţi, rude, au făcut şi un mic împrumut şi şi-au pus la bătaie toate economiile lor şi în mai puţin de o săptămână au achitat costurile operaţiei, care în final a trecut de 20.000 de euro. „Pe data de 15 octombrie, anul trecut, la circa o lună după ce cei din Cluj ne-au programat la control peste şase luni, copilul a fost operat de urgenţă”, mai povesteşte Codrin.