Accidente „fantomă” la Direcţia Permise şi Înmatriculări
0Zeci de fotografii cu situaţii ce pot deveni în orice moment accidente tragice vor rula, din această săptămână, pe monitoarele Direcţiei de Permise şi Înmatriculări din Capitală.
Mulţi dintre participanţii la trafic, şoferi sau pietoni, încalcă regulile de circulaţie gândindu-se că dacă nu îi vede nimeni nu li se poate întâmpla ceva rău. De multe ori inconştienţa duce la producerea unor accidente grave. O traversare negerulamentară ori o depăşire interzisă se transformă într-o tragedie. Rapoartele Poliţiei Rutiere arată că, anul acesta, numărul accidentelor grave este în scădere cu 14 % faţă de anul trecut.
Rămân însă situaţiile periculoase din traficul cotidian care se pot transforma oricând în accidente. Acestea, denumite generic „accidente fantomă”, nu se regăsesc în nicio statistică.
Imagini de „o mie de cuvinte”
Plasmele de la Direcţia de Permise din Capitală afişează deja imagini sugestive cu situaţii riscante în trafic. Proiectul a fost iniţiat de Asociaţia Siguranţa Auto în colaborare cu Ministerul de Interne, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Veciculelor (DRPCIV) şi Direcţia Rutieră. „Ideea a venit în timpul unui studiu de trafic pentru siguranţa rutieră. Imaginile surprinse în trafic, în intersecţiile din Bucureşti dar şi în alte oraşe din ţară, spun mai mult decât o mie de cuvinte. Pietoni care traversează prin loc nepermis, şoferi care depăşesc pe linia continuă, care vorbesc la telefon ori mănâncă în timp ce conduc. Acestea sunt situaţii care se pot transforma oricând în accidente grave, soldate cu morţi şi răniţi”, a explicat preşedintele Asociaţiei Siguranţa Auto, Virgil Mihailovici.
Conştientizarea tinerilor
Mihai Enache, purtătorul de cuvânt al DRPCIV consideră această campanie „o metodă de conştientizare a tinerilor conducători auto. Astfel, imaginile afişate în prezent la Direcţia din Bucureşti vor rula, de săptămâna viitoare, pe monitoarele de informaţii ale tuturor Serviciilor Publice Comunitare din teritoriu”. Statisticile arată că aproximativ 16% din numărul accidentelor grave sunt produse de şoferi începători.
Ce spun şoferii
La primul contact cu imaginile afişate la Direcţia de Permise de la Bucureşti şoferii s-au arătat indignaţi de inconştienţa celor surprinşi de camera foto. Pe de altă parte, unii au recunoscut faptul că şi ei sunt implicaţi frecvent în astfel de situaţii de risc, dar atunci nu se gândesc la consecinţe. „Am de 15 ani permis. Normal că şi eu am mai încălcat regulile, ca orice alt şofer. Când circul ca pieton însă mă asigur foarte bine înainte să traversez. Mă gândesc la faptul că un şofer poate să nu acorde prioritate şi să intre în mine. Aceste fotografii ar trebui expuse în faţa sălii de examinare. Cred că cei care dau de permis ar trebui să ştie la ce să se aştepte de la trafic şi să nu fie şi ei imprudenţi”, a spus Costin Florescu (33 ani), un şofer din Bucureşti.