O directivă europeană propune amenzi de 300.000 de euro pentru contrafacere
0Legislaţia autohtonă prevede, în acest moment, închisoare de la 6 luni la 12 ani sau amendă între 1.500 lei şi 30.000 lei
Vânzătorii ambulanţi de CD-uri piratate sau produse contrafăcute vor risca, în curând, amenzi de sute de mii de euro, sancţiuni mult mai drastice faţă de cele practicate în acest moment. Statele membre ar putea fi obligate, printr-o directivă aflată în dezbatere, să considere caz penal orice încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală.
Parlamentul European a adoptat, săptămâna trecută, un raport privind legislaţia ce impune aplicarea de măsuri penale pentru orice nerespectare a drepturilor de proprietate intelectuală la scară comercială. Dacă va fi aprobată şi de Consiliu, directiva va obliga toate statele membre să considere caz penal orice încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală, respectiv orice situaţie de contrafacere şi piratare pe piaţa internă.
Sunt vizaţi operatorii comerciali, nu şi utilizatorii particulari
Măsurile variază de la amenzi la închisoare, în funcţie de gravitatea faptei. Astfel, amenda poate fi de cel puţin 100.000 de euro, în cazurile uşoare, dar poate urca până la 300.000 de euro, în cazurile grave de încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală. Mărimea amenzii va fi însă stabilită, potrivit directivei, de către instanţele din fiecare stat membru, ţinându-se cont de daunele provocate, valoarea bunurilor implicate sau de profitul rezultat. "Dacă directiva va fi aprobată, sancţiunea va fi aplicată în funcţie de gravitatea faptei", a declarat pentru "Adevărul", Gabriela Ghiţă, procuror general adjunct şi preşedinte al Grupului de lucru pe domeniul proprietăţii intelectuale.
Cazurile de contrafacere şi piraterie sunt pedepsite în acest moment cu amendă de la 150 lei la 30.000 lei sau închisoare de la 6 luni la 12 ani. "Cea mai mare pedeapsă cu închisoare a fost de 3 ani cu executare. Amenda maximă nu s-a aplicat în niciun caz până acum", a explicat procurorul general adjunct, precizând că sancţiunile se aplică ţinându-se cont atât de prejudicial înregistrat, cât şi de pericolul social pe care îl prezintă persoana respectivă. Directiva europeană are în vizor doar operatorii comerciali, nu şi utilizatorii particulari.
Spre exemplu, din aria de aplicare a directivei a fost exclusă pirateria comisă de utilizatorii particulari pentru scopuri personale, non-profit. Potrivit datelor statistice centralizate la Ministerul Public, în primele trei luni ale acestui an au fost trimise în instanţă 67 de dosare pentru nerespectarea drepturilor de proprietate intelectuală.
"Dacă directiva va fi aprobată, sancţiunea va fi aplicată în funcţie de gravitatea faptei"
Gabriela Ghiţă, procuror general adjunct
Unul din trei produse este contrafăcut
Ponderea contrafacerilor pe piaţa românească a fost estimată la aproximativ 30%, în 2006. Prejudiciile aduse statului şi proprietarilor de drepturi intelectuale s-au ridicat anul trecut la circa 800 milioane de euro, potrivit reprezentanţilor din domeniu. Principalii "expeditori" ai produselor contrafăcute sunt în continuare China şi Turcia, urmate de Rusia şi America de Sud.