Ziua Internaţională a Dunării, serbată simbolic în România şi Bulgaria
0De Ziua Internaţională a Dunării, ministrul mediului, Attila Korodi, ambasadorii şi consulii ţărilor riverane prezenţi, ieri, la sediul Ministerului Mediului din Bucureşti au serbat simbolic
De Ziua Internaţională a Dunării, ministrul mediului, Attila Korodi, ambasadorii şi consulii ţărilor riverane prezenţi, ieri, la sediul Ministerului Mediului din Bucureşti au serbat simbolic ziua fluviului. Au vărsat apă adusă din Dunăre într-un acvariu cu peşti. În acelaşi timp, la Ruse, oficialii au decis înfiinţarea unui Consiliu Consultativ pe Problemele Dunării. Ministrul mediului, Attila Korodi, a vorbit despre proiectul-pilot din judeţul Călăraşi, destinat reducerii descărcării de azot şi fosfor în Dunăre şi Marea Neagră. "Un proiect- pilot pornit în şapte comune şi al cărui succes ne-a încurajat în replicarea lui în alte 255 de localităţi, cu o nouă investiţie de 55 milioane de euro", a precizat Korodi. Situaţia sturionilor a fost din nou adusă în discuţie, pescuitul lor fiind interzis încă nouă ani de acum încolo.
Cei doisprezece reprezentanţi ai ţărilor traversate de Dunăre, prezenţi ieri la Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, au vărsat apă într-un acvariu cu peşti, un gest simbolic, pentru a atrage atenţia asupra necesităţii implicării responsabile în protejarea ecosistemului Dunării.
Consiliu Consultativ pentru Dunăre
Reprezentanţii vecinilor de la sud de Dunăre şi şeful Delegaţiei Comisiei Europene în Bulgaria, Michael Humphreys, au semnat, ieri, la Ruse, o Declaraţie de înfiinţare a unui Consiliu Consultativ pe Problemele Dunării. Sub motto-ul "Dunărea - Misiunea europeană a unui râu", viitoarea organizaţie va colabora cu mai experimentata Comisie a Dunării pe probleme de mediu, regimul şi libertatea navigaţiei pe acest traseu fluvial, tranzitul comercial, dar şi pe teme mai sensibile pentru autorităţile bulgare, cum ar fi procesul de armonizare al standardelor şi procedurilor autohtone din domeniu cu regulile UE
Mesaj de încurajare pentru Sofia
Cu această ocazie, Michael Humphreys a apreciat măsurile luate de Sofia în domeniul constituţional şi legislativ, şi în sectorul luptei anticorupţie şi crimei organizate, dar a atras atenţia asupra necesităţii unei implementări eficiente pentru "a asigura aplicarea reală şi eficientă a procedurilor în mod transparent şi profesional".