Vicepresedintele CJ Vrancea si-a facut cadou o mie de hectare de vie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Horia Vintila Furtuna, vicepresedintele Consiliului Judetean Vrancea, fost presedinte al Camerei de Comert si presedintele Filialei locale PUR, este implicat intr-o afacere cu peste o mie de hectare

Horia Vintila Furtuna, vicepresedintele Consiliului Judetean Vrancea, fost presedinte al Camerei de Comert si presedintele Filialei locale PUR, este implicat intr-o afacere cu peste o mie de hectare de teren viticol. Omul este acuzat ca a prejudiciat proprietarii de drept ai acelor terenuri cu peste 100 milioane de euro. Ilegalitatile sale au fost constatate pe rand de Corpul de Control al Primului-Ministru, Politie si procurori. Pentru potlogaria cu pricina, Furtuna a beneficiat de complicitatea unor notari publici si a unor judecatori. In ciuda dovezilor, prim-procurorul Parchetului Curtii de Apel Galati, Tomita Craciun, a decis neinceperea urmaririi penale. Numele acestui procuror este insa strans legat de mafia galateana, nu prin dosarele carora le-a dat curs, ci prin prietenia sa cu lumea interlopa. Afacerea Furtuna & Co. a inceput in luna februarie a anului 1992, o data cu privatizarea fostei ferme de partid "Vinicola" Focsani. S-a incercat introducerea terenurilor agricole aflate in administrarea societatii in capitalul social al firmei. Acest lucru contravenea legii, deoarece valoare de patrimoniu au doar terenurile in proprietate, si nu in administrare. Pentru ca nu a tinut figura, "Vinicola" se divizeaza in mai multe societati: SC Vinicola SA Focsani, SC Eurovitis SA Urechesti, SC Agrovitis SA Urechesti, SC Agroind Comert SA Focsani, SC Agroind SA Doaga si SC Dyonisos SA Cotesti, firme la care Furtuna era actionar sau administrator. In 1992, SC Agroind SA Focsani s-a privatizat prin metoda MEBO, fiind cumparata de catre Asociatia "Agroind", al carui presedinte era Furtuna. In contractul de vanzare-cumparare a actiunilor se arata ca societatea poseda cu titlu de proprietate terenuri si cladiri pentru o suprafata de 166 de hectare. Mai mult, statul, ca vanzator, se angaja ca, in cel mai scurt timp, va asigura si garanta proprietatea exclusiva asupra altor 1.150 de hectare de teren agricol. Aceasta suprafata fusese insa nationalizata pe vremea comunistilor. Conform Legii 1/2000, terenurile in cauza trebuia puse la dispozitia comisiilor locale de fond funciar pentru retrocedare. Nu s-a intamplat insa asa.
Suveica pentru terenuri
Dupa privatizare, "Vinicola" se divizeaza succesiv prin acte notariale dubioase. Intra in scena Birourile Notariale Publice "Oprea Maria" si "Tanase Rodica". Acest lucru a fost investigat atat de IPJ Vrancea, cat si de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Vrancea. Anchetatorii au descoperit ca notarul Tanase Rodica a activat o vreme la Notariatul de Stat Vrancea si ca, la cererea lui Horia Furtuna, a incheiat documente false pe care acesta din urma le-a folosit in instanta. Firmele sale si terti au devenit astfel proprietari pe 1.150 de hectare de teren agricol. Atat IPJ Vrancea, cat si Parchetul Tribunalului Vrancea au dovedit cardasia judecatoarei Valerica Dobrin, de la Biroul de Carte Funciara din cadrul Judecatoriei Focsani, cu Furtuna. Aceasta a intabulat in fals terenurile si le-a inscris in Registrul Cadastral. In prima faza, politia si-a declinat competenta catre Parchetul Focsani in vederea continuarii cercetarilor pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, fals si uz de fals. Aceeasi rezolutie a dispus-o si procurorul Gigi Struna, din cadrul Parchetului Vrancea, care, la randul sau, si-a declinat competenta Parchetului de pe langa Curtea de Apel Galati. Aici, dosarul s-a blocat.
NUP-ul si vila
Musamalizarea faptelor lui Furtuna si ale acolitilor sai a fost facuta de prim-procurorul Parchetului Curtii de Apel Galati, Tomita Craciun. Acesta contesta atat concluzia Corpului de Control al Primului Ministru, cat si investigatiile politistilor si procurorilor vranceni. El considera ca nu s-a comis nici o ilegalitate si, la data de 23 iunie 2004, respinge ca neintemeiate plangerile depuse impotriva gastii lui Furtuna. Numele lui Tomita Craciun este legat si de alte prietenii cu lumea interlopa. Ziarul Adevarul a relatat, in urma cu cateva luni, faptul ca procurorul este fericitul proprietar al unei vile, in cartierul galatean "Bariera Traian", construita de firma interlopului Maricel Pacuraru pe vremea cand Craciun era membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Pacuraru este implicat in nenumarate tepe care au culminat cu devalizarea Bancii Internationale a Religiilor si Dacia Felix. A dat tunuri Bisericii Martirilor Neamului din Timisoara, Petrom Vrancea si Freedom Star International Constanta. Toate aceste dosare s-au musamalizat, Pacuraru reusind sa scape de fiecare data. Revenind la Horia Furtuna, acesta este adjunctul lui Marian Oprisan la Consiliului Judetean Vrancea. Din anul 2002 a castigat presedintia PUR Vrancea. Contactat telefonic, Horia Furtuna ne-a declarat ca, in momentul privatizarii, suprafata de 1.150 hectare de teren se afla in proprietatea "Vinicola". "Exista titluri de proprietate, dar ne judecam inca pentru asta intr-un proces la Curtea Suprema de Justitie", ne-a declarat Furtuna. Referitor la concluziile Corpului de Control al Primului Ministru, ale IPJ Vrancea sau ale Parchetului, Furtuna sustine ca nu stie nimic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite