Transplant de celule stem
0O echipa coordonata de prof. dr. Irinel Popescu, directorul Centrului de Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni, a realizat o premiera mondiala pentru medicina: un transplant de celule stem
O echipa coordonata de prof. dr. Irinel Popescu, directorul Centrului de Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni, a realizat o premiera mondiala pentru medicina: un transplant de celule stem pentru o afectiune a ficatului.
Lucretia Toader, o femeie de 46 de ani din Constanta, a avut nevoie in urma cu 4 ani de un transplant de ficat. "Sufeream de ciroza cu virus B si aveam si o tumora pe ficat. Au aparut mai multe hemoragii digestive foarte grave. Nu a putut fi transplantat un ficat de la un donator aflat in moarte cerebrala, din cauza pozitiei de pe lista de asteptare, precum si a cancerului. Transplantul s-a realizat de la o tanara care avea si ea o boala, hipercolesterolemie. Inainte de operatie, raceam tot timpul, nu aveam putere de munca, dar acestea s-au rezolvat. La patru ani de la operatie m-am vindecat atat de ciroza, cat si de cancer, dar am facut o forma moderata de hipercolesterolemie", ne-a povestit Lucretia Toader, care te uimeste cat de documentata este asupra situatiei prin care a trecut.
Celule stem preiau functiile deficitare ale organului bolnav
"Transplantul de celule stem a fost efectuat pentru a incerca corectarea acestui defect metabolic. Celulele stem sunt celule primordiale, care pot fi preparate atat din maduva osoasa, cat si din sangele periferic. Infuzate ulterior in diverse organe, ele se transforma in celule adulte ale organului respectiv si preiau functiile deficitare ale acestuia. Transplantul de celule stem pentru o afectiune hepatica este o premiera mondiala aproape absoluta", ne-a declarat prof. dr. Irinel Popescu. Celulele care au fost introduse in artera hepatica a pacientei au fost preparate la Universitatea Cambridge din Marea Britanie din sangele bolnavei, care a fost recoltat si a suferit o pregatire initiala in Institutul Clinic Fundeni. Despre aceasta perioada, Lucretia Toader are cele mai neplacute amintiri. "A trebuit sa fac un tratament de stimulare a celulelor albe, care a tinut cinci zile. Am avut dureri de oase groaznice, insa ele au trecut acum si ma simt foarte bine. In doua-trei zile voi pleca din spital", mai spune Lucretia Toader. Aceasta operatie este a sasea dintr-o serie de 25, in cadrul unui studiu realizat de Spitalul Hammersmith din Londra, impreuna cu Universitatea Cambridge.