Sibiu: Razie printre câinii şi pisicile maidaneze
0Municipalitatea şi Vier Pfoten sterilizează câinii şi pisicile maidaneze. Caninele şi felinele găsite pe străzile Sibiului în cele 45 de zile ale campaniei vor fi prinse, marcate, sterilizate, vacinate şi deparazitate de veterninari specialişti.
Zilele în care maidanezii zburdau fericiţi şi nestingheriţi pe străzile fostei Capitale Culturale Europene din 2007 au luat sfârşit chiar în această săptămână. Asta pentru că după ce municipalitatea a încheiat un parteneriat Fundaţia Vier Pfoten, a început campania de sterilizare prin care, câinii şi pisicile maidaneze sunt prinşi, sterilizaţi, marcaţi, deparazitati şi vaccinaţi iar dupa perioada postoperatorie, daca nu apar complicaţii medicale sunt returnati în locul din care au fost luaţi. Marcarea animalelor sterilizate se face cu ajutorul crotalilor de culoare albastră. Echipa care acţionează în oraşul Sibiu este formată din medici veterinari, tehnicieni veterinari şi prinzatori cu experienţă, primul cartier vizat fiind Guşteriţa. „Împreună cu primăria Sibiu vom face sterilizarea gratuită a câinilor maidanezi timp de 45 de zile într-o primă etapă, dar există posibilitatea prelungirii programului. Capacitatea noastră este de o medie de 30 de animale pe zi în perioada în care stăm aici. Este a treia zi lucrătoare, dar am sterilizat până acum aproximativ 40 de animale” a explicat Anca Tomescu din partea fundaţiei Vier Pfoten. Aceştia merg cu două echipe după un grafic bine stabilit. Anca Tomescu spune că l-i s-a întâplat ca uneori oamenii să fie reticenţi, dar după ce le explică ce vor să facă îşi schimbă opinia. „Nu plăteşte nimeni nimic. Dacă câinele este pe domeniul public îl sterilizăm. Ne-am lovit de probleme de genul „o ce bine că aţi venit să îi luaţi. Să nu îi mai aduceţi.” Aceasta spune că oamenii pot aduce şi personal câini la sterilizat, cu condiţia să nu fie de rasă ci maidanezi.
2000 de câini fără stăpân
Conform viceprimarului Sibiului Astrid Fodor, la ora actuală în Sibiu sunt aproximativ 2000 de câini fără stăpân, iar municipalitatea va cheltui mai puţin de 10.000 de euro pentru procesul de sterilizare. „Practic noi asigurăm cazarea, masa şi combustibilul pentru maşibile cu care echipele fac deplasarea pe teren” a explicat aceasta. Echipele de sterilizare au avut parte de o primire ostilă în Guşteriţa, chiar din prima zi. „Am avut o intervenţie cu ajutorul poliţiei comunitare pentru că un grup de cetăţeni au fost reticenţi, ne-au ameninţat şi ne-au interzis să luăm un câine. Au devenit violenţi şi am apelat la Poliţia Comunitară” a explicat Botocănel Iancu, din partea primăriei Sibiu.
Medici cu experienţă
Vier Pfoten a mai făcut sterilizarii în Dej, Comanesti, Hunedoara, Busteni, Cluj, Focsani, Galati, Sinaia, Sighisoara. Vier Pfoten este o organizatie internaţională pentru protecţia animalelor având birouri în Austria, Germania, Olanda, Elveţia, România, Bulgaria, Africa de Sud, Anglia şi Ungaria. Biroul Vier Pfoten România a fost înfiinţat în anul 2000.