Sfinţii 40 de mucenici îi protejează pe credincioşi
0În ziua de 9 martie, ortodocşii îi prăznuiesc pe Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia. Sărbătoarea aminteşte de sacrificiul unui grup de 40 de soldaţi creştini care slujeau în oastea
În ziua de 9 martie, ortodocşii îi prăznuiesc pe Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia. Sărbătoarea aminteşte de sacrificiul unui grup de 40 de soldaţi creştini care slujeau în oastea romană, stabilită în Sevastia Armeniei, în timpul domniei împăratului Liciniu (308-324).
Refuzând să renunţe la credinţa în Hristos, conducătorul militar al soldaţilor, prigonitorul creştinilor - Agricola - i-a torturat şi i-a ars de vii. Martirajul lor, peste secole, este un exemplu de dăruire faţă de Iisus şi învăţătura Sa.
Datini şi obiceiuri
În memoria acelei jertfe, creştinii pregătesc mai multe forme de colăcei din făină de grâu cu chip de om, unşi cu miere şi presăraţi cu nucă, numiţi "sfinţi" (în Moldova) sau figurine din aluat, fierte în apă cu mirodenii, "mucenici" (în Muntenia şi Dobrogea)
Tradiţia susţine că mucenicii sfinţiţi la biserică se împart mai ales săracilor în memoria celor răposaţi. Împlinirea ritualului aduce spor şi împliniri gospodarilor tot anul
Acum este sărbătoarea celor care nu au patroni spirituali în calendar
După acest praznic, din 10 martie, începe Postul Paştelui. Până la 27 aprilie, credincioşii se vor pregăti sufleteşte pentru a îmbrăţişa Lumina Sfintei Învieri a lui Hristos.
Postul Paştelui, numit Postul cel Mare, este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi ale Ortodoxiei.
Este un interval de reconciliere şi de altruism faţă de semeni
Sf. Ioan Gură de Aur spunea despre post: "Dacă nu eşti de folos celuilalt, nimic măreţ nu ai realizat"