"SRI ne răspunde lunar că nu există dosarul Băsescu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corneliu Turianu explică, pentru ziarul Adevărul, raţiunile pentru care judecata CNSAS în cazul Traian Băsescu este incontestabilă. - Mai durează "dosariada"?- Până nu se finalizează toate

Corneliu Turianu explică, pentru ziarul Adevărul, raţiunile pentru care judecata CNSAS în cazul Traian Băsescu este incontestabilă.
- Mai durează "dosariada"?
- Până nu se finalizează toate demersurile prevăzute de lege, eu cred că "dosariada" n-ar putea fi stopată. Urmează miniştrii şi toate celelalte categorii. Legea s-a extins nepermis de mult însă, la revoluţionari, sportivi, preoţi. Eu cred că legea trebuia să se limiteze, aşa cum era în varianta iniţială, la persoanele care doresc să acceadă la funcţii publice.
- Multe voci susţin că arhivele SRI, SIE, MApN au fost "curăţate" în ultimii ani.
- La arhive s-a umblat în prea puţine cazuri. Urmează alte alegeri şi alţi oameni vor fi supuşi cercetării.
- De pildă, spuneţi că actualul preşedinte nu are dosar. Ce să se mai cerceteze?
- Legea spune că persoanele care candidează pentru funcţia de preşedinte al României sunt obligate să facă o declaraţie publică privind apartenenţa sau neapartenenţa etc., declaraţie care se depune la Biroul Electoral Central, care, în 24 de ore de la înregistrare, o înaintează CNSAS. În acest caz, verificarea se face din oficiu. Reţineţi acest lucru! O atare verificare s-a făcut.
- Dacă dosarul nu există în cazul preşedintelui Băsescu, pe ce s-a făcut verificarea?
- Verificarea s-a făcut în baza articolului 3 din ordonanţă, pentru a se determina dacă a colaborat sau nu cu Securitatea. şi s-a stabilit că nu.
- Asta pentru că nu existau documente.
- Da, pentru că nu existau documente.
- Domnul Emil Constantinescu afirmă că are copii după procesul-verbal de distrugere a dosarului preşedintelui, susţine că există microfilmul distrugerii, că în arhive ar exista şi documente ale fostelor organe de Securitate în care figura numele Băsescu Traian.
- Toate aceste aspecte au făcut obiectul unui dosar Băsescu-Mugur Ciuvică, acesta fiind soluţionat în instanţă. Când a venit la CNSAS, domnul Constantinescu a venit exact cu aceleaşi acte din dosarul menţionat. Motiv pentru care l-am întrebat dacă are vreun act nou. şi s-a referit la o discuţie, care a fost auzită de cineva, sugerându-ne să-i audiem pe domnii Petre Roman şi Mircea Ionescu-Quintus. Domnul preşedinte Constantinescu nu înţelege un lucru: noi nu fabricăm probe aici, noi constatăm dacă nişte fapte există sau nu există.
- Dar, conform legii, aveţi obligaţia să sesizaţi parlamentul şi Parchetul General de pe lângă ÎCCJ, în cazul în care serviciile de informaţii refuză nejustificat să vă pună la dispoziţie anumite documente. Emil Constantinescu susţine că documentele enumerate mai sus se află în arhivele serviciilor de informaţii.
- SRI a răspuns a patra oară. Domnule, SRI răspunde lunar!
- Dacă acele documente există în arhivele serviciilor de informaţii, trebuie livrate CNSAS pentru că altfel e caz penal. Copiile demonstrează că documentele există în arhive.
- Domnul Constantinescu le-a adus şi la CNSAS, ce să facem mai mult? Există documentele! Ce să le mai cerem dacă sunt la dosar?!
- Microfilmul, de exemplu!
- Noi am cerut de zece ori lucrul ăsta şi ei au răspuns că nu există. Mai mult ce?!
- Mai aveţi şi alte nume în afara celor din eşalonul doi al politicii?
- N-aş putea să vă zic. Tot ce pot să vă spun este că este vorba despre cele 29 de dosare. şi că de când a apărut Colegiul, 71 de parlamentari au făcut obiect de investigaţie.
- Îi luaţi din nou la bani mărunţi?
- Treaba asta cu certificatele e o bagatelă care am desfiinţat-o la nivelul CNSAS. Este o prostie să dai astfel de certificate. Adeverinţele nu au autoritate de lucru judecat. Asta nu se înţelege!
- Dacă la alegeri vor candida oameni care nu au făcut politică până acum, iar veţi căuta prin arhive?
- Da. Deci, cu "lotul 29" am terminat numai cu politicienii din actualul mandat. ştiţi când se termină de tot cu "dosariada"? Când 2 milioane de dosare vor trece prin filtrul CNSAS. Când vom avea un fişier cu antecedentele morale ale celor care au făcut obiectul dosarelor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite