Ruşii propun negocieri restrânse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

reprezentanţii Tiraspolului, ai Kievului, ai Chişinăului şi ai Moscovei. Conferinţa, care ar urma să se desfăşoare la Moscova, ar trebui, potrivit diplomatului rus, să găsească soluţii

reprezentanţii Tiraspolului, ai Kievului, ai Chişinăului şi ai Moscovei. Conferinţa, care ar urma să se desfăşoare la Moscova, ar trebui, potrivit diplomatului rus, să găsească soluţii pentru ieşirea din "situaţia încordată", creată de adăugarea noilor reguli introduse de Ucraina la graniţa cu regiunea transnistreană.
Declaraţia a fost făcută la finalul misiunii ruse de evaluare a situaţiei din Transnistria. Cu această ocazie, Nesteruşkin a afirmat că măsurile Ucrainei pot duce la apariţia unei crize economice de proporţii la est de Nistru. Oficialul rus a reiterat teza oficială a Moscovei, potrivit căreia Kievul şi Chişinăul au încălcat Memorandumul de la Moscova din 1997, prin care Tiraspolului i se acorda dreptul de a desfăşura, în mod independent, relaţii economice externe. Nesteruşkin nu a pierdut ocazia să trimită săgeţi otrăvite în direcţia Kievului. "În Moscova, a spus acesta, ne bazăm pe faptul că Ucraina nu este instrumentul altora şi nici nu urmăreşte obiective politice străine poporului ucrainean". Acuzaţiile Moscovei au fost respinse de ministrul moldovean al reintegrării, Vasile şova, care a declarat că firmelor din Transnistria li s-a acordat posibilitatea intrării în legalitate, prin intermediul unei proceduri simplificate de acreditare la Chişinău. Este greu de crezut că autorităţile moldoveneşti şi cele ucrainene vor accepta propunerea rusă de organizare a unei conferinţe economice cvadripartite la Moscova. Motivul principal ar fi acela că, în acest mod, Chişinăul şi Kievul ar accepta ideea că există un conflict politic cu Tiraspolul, în timp ce poziţia oficială este aceea că nu se întreprind decât demersuri pentru intrarea în legalitate a unor agenţi economici de la est de Nistru. Pe lângă acestea, organizarea unei reuniuni, fără participarea OSCE şi a observatorilor din partea UE şi ai SUA, ar însemna, practic, revenirea la vechiul format de negociere, evident, mult mai avantajos pentru regimul de la Tiraspol.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite