Preţurile legumelor şi fructelor cresc puternic în România
0Ţara noastră este a treia economie din UE, în funcţie de avansul preţurilor la produsele alimentare, în ansamblu. România a înregistrat unul dintre cele mai rapide ritmuri de creştere a
Ţara noastră este a treia economie din UE, în funcţie de avansul preţurilor la produsele alimentare, în ansamblu.
România a înregistrat unul dintre cele mai rapide ritmuri de creştere a preţurilor la legume şi fructe din Uniunea Europeană, potrivit datelor Biroului european de statistică, Eurostat. Pentru cele două categorii de produse, România a ocupat locurile doi şi trei, în funcţie de inflaţia raportată pentru perioada iunie-septembrie.
Potrivit Eurostat, pe segmentul legume cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cipru şi Malta, România situându-se pe poziţia a treia. În ceea ce priveşte creşterea preţurilor la fructe, România a fost devansată doar de Letonia .
În ansamblu, România este a treia economie din UE în funcţie de creşterea preţurilor la produsele alimentare, după Bulgaria şi Malta, mai arată raportul Eurostat.
Creşteri semnificative raportate şi pentru ulei şi pâine
Analizate defalcat, pentru perioada iunie-septembrie 2007, preţurile produselor de panificaţie au crescut cu un ritm peste media Uniunii, plasând România pe locul şapte în UE, după Bulgaria (locul 1) sau Ungaria (locul 3). România a mai înregistrat creşteri semnificative la nivel preţurilor uleiului şi ale produselor cu caracteristici similare, ocupând locul trei în UE, după Bulgaria şi Germania.
În perioada analizată, avansul preţurilor la produsele din carne a fost relativ scăzut în România, care se situează pe locul 22 în Europa în funcţie de acest criteriu. Pe segmentul produselor lactate, România a înregistrat o creştere moderată a preţurilor, situându-se pe locul 11 în UE, dar peste media blocului comunitar.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, preţurile de consum au crescut în septembrie 2007 cu 1,08%, faţă de 0,86% în luna precedentă, unul dintre principalii determinanţi ai acestui avans fiind scumpirea alimentelor, dar şi a transporturilor şi a telefoniei, iar rata inflaţiei din ultimele 12 luni a depăşit pragul de 6%, pentru prima dată din august 2006.
Pe de altă parte, pentru perioada septembrie2006-septembrie 2007, România este singurul stat din UE care a consemnat o scădere a preţurilor legumelor, deşi indicele preţurilor la această categorie de alimente a revenit pe un trend relativ puternic ascendent în ultimele patru luni ale intervalului analizat.
Intervalul menţionat cuprinde şi datele privind recolta din 2006, an agricol considerat bun.