Premierul nipon tensionează relaţiile cu Seulul şi Beijingul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

şi Coreei de Sud. Beijingul şi Seulul au fost iritate nu de vizita propriu-zisă, ci de momentul în care ea a fost făcută, chiar în ziua care marca 61 de ani de la capitularea Japoniei la

şi Coreei de Sud. Beijingul şi Seulul au fost iritate nu de vizita propriu-zisă, ci de momentul în care ea a fost făcută, chiar în ziua care marca 61 de ani de la capitularea Japoniei la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Koizumi a fost adus de o limuzină la sanctuar. Îmbrăcat în straie cernite şi însoţit de un cleric şintoist, premierul s-a rugat circa zece minute pentru pace. Nici vizitele anterioare ale lui Koizumi la sanctuarul eroilor de la Yakusuni nu au scăpat de criticile aspre ale autorităţilor chineze şi sud-coreene. Atât Beijingul, cât şi Seulul privesc monumentul ca pe un simbol al trecutului militarist imperialist al Japoniei, trecut pe care cei doi vecini ai Japoniei îl consideră "insuficient conştientizat".

Mânie şi decepţie transmise ambasadorilor niponi
În sanctuarul de la Tokyo, nu sunt păstraţi doar cei 2,5 milioane de soldaţi căzuţi în războiul civil din 1853, ci şi 14 generali din cel de-al Doilea Război Mondial, executaţi de aliaţi la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi consideraţi acum criminali de război. Ambasadorii niponi la Beijing şi Seul au fost convocaţi de guvernul chinez şi de ministrul sud-coreean al afacerilor externe pentru a li se comunica protestul oficial faţă de vizita premierului Koizumi la sanctuarul patriotic Yakusuni. "Ne exprimăm profunda noastră decepţie şi mânia noastră" după pelerinajul lui Koizumi, a indicat MAE sud-coreean. şi guvernul chinez a transmis, într-o notă, că vizita efectuată de premierul Koizumi "sfidează justiţia internaţională şi calcă în picioare conştiinţa umanităţii".

"Voi veni ori de câte ori vreau"
Din 2001, de când a venit la putere, Koizumi face în fiecare an câte un pelerinaj la "altarul păcii", unde se păstrează listele cu numele militarilor niponi, care "şi-au dat viaţa pentru împărat". Regularitatea vizitelor premierului nipon a dus la tensionarea relaţiilor între Japonia şi ţările vecine, care susţin că gesturi de acest gen "rănesc sentimentele popoarelor lor". Premierul japonez a dat asigurări că merge la Yakusuni doar să se roage pentru pace, şi nu pentru renaşterea militarismului japonez. Pe de altă parte, doar cu o săptămână în urmă el afirma că "nu există nicio problemă să cerem încetarea războaielor şi, totodată, să exprimăm condoleanţe pentru cei căzuţi în luptă", cu precizarea că va vizita sanctuarul de câte ori va dori.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite