Piersic înfloreşte la 70 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numele lui Florin Piersic este, pentru români, sinonim cu succesul absolut. De aproape 50 de ani (a debutat în 1957 în filmul "Ciulinii Bărăganului") actorul este adorat de femei, adulat de

Numele lui Florin Piersic este, pentru români, sinonim cu succesul absolut. De aproape 50 de ani (a debutat în 1957 în filmul "Ciulinii Bărăganului") actorul este adorat de femei, adulat de public, iubit de cinefili, criticat sau, cel mai des, apreciat de oamenii de specialitate şi nu poate ieşi nici până la colţul străzii fără să-l salute 98% din cei pe care-i întâlneşte.
Florin Piersic este o legendă vie. Astăzi, 27 ianuarie 2006, legenda împlineşte şapte decenii de viaţă, o viaţă frumoasă, trăită sub luminile rampei, în iubirea celor din jur şi în cea a astrelor... Care i-au dăruit la naştere o charismă deosebită, de natură să seducă nu doar o sală de spectatori, ci generaţii întregi de români...
Pentru că un lucru este clar: dacă în showbiz s-au schimbat în timp preferinţele publicului şi au apărut tot felul de vedete pe care tinerii le-au "adoptat" din dorinţa de a fi în "tendinţe", pe Florin Piersic nu l-a detronat nimeni din sufletul oamenilor, iar puştimea fiecărei epoci l-a privit cu nesfârşită admiraţie.
"Sunt fericit că tinerii mă iubesc. Aşa este viaţa, cei din generaţia mea ţin la mine pentru că au dispărut toţi marii actori - Dem Rădulescu, Amza, Caragiu, Bănică -, şi eu le mai amintesc de vremurile tinereţii lor, iar tineretul cred că vrea un model, un exemplu de om modest, simplu, prietenos, apropiat, aşa cum sunt eu. Pentru că, să ştii, eu nu forţez nimic, eu chiar m-am născut să fiu un tip cald, nu sunt prefăcut, fac numai cum simt", spune sărbătoritul zilei de astăzi.
Dincolo de actor, omul Florin Piersic a fost întotdeauna ceea ce se cheamă un personaj. Pe stradă, la centrul de pâine sau în piaţă (Amzei, de obicei), el a avut mereu timp şi un cuvânt frumos pentru cei care i-au ieşit în cale. A fost vedetă, dar nu s-a plâns niciodată că l-ar agasa acest lucru. A fost veşnic "atacat" de fani, dar nu se va găsi vreodată vreunul dintre aceştia care să poată afirma că l-a ignorat sau, şi mai grav, că l-a repezit. Dimpotrivă, aceia care au avut ocazia să-l întrebe de sănătate, undeva, într-un loc oarecare, îşi vor aminti cu plăcere toată viaţa lor de "show-ul" inegalabil şi inconfundabil pe care Piersic l-a dat cu drag în faţa lor, fără regie, fără reflectoare, fără aplauze. Doar pentru Omul din faţa lui, pe care el a ştiut întotdeauna să-l iubească şi să-l respecte. "Eu iubesc toţi oamenii, pentru că eu sunt produsul lor, dragostea lor m-a făcut să fiu ceea ce sunt, ceea ce ziceţi voi că sunt", declară cu modestie omul care l-a întruchipat cu acelaşi farmec unic şi pe Harap -Alb, şi pe Mărgelatu, şi pe unul dintre haiducii lui şaptecai...
De ziua lui, când împlineşte, aşa după cum el însuşi spune, "de 10 ori cei şapte ani de acasă", Florin Piersic se află la Cluj, oraşul copilăriei sale? Unde aniversarea sa este prilej de mare sărbătoare pentru toată lumea, unde Prefectura şi Teatrul Naţional i-au pregătit pentru duminică un mare spectacol la care vor lua parte prietenii, admiratorii, colegii: "Va fi o întâlnire de dragoste? Dacă mă crezi, nu ştiu exact ce se va întâmpla acolo, dar ştiu că vor veni la sărbătoare mea Gheorghe Turda, Dumitru Fărcaş, Marcel Pavel, Sobi Ceh - partenerul meu de nebunii din filmele cu Mărgelatu - Dinu Iancu Sălăjanu, Cristina Stamate şi Constantin Drăghici, cântăreţul tinereţii mele...", povesteşte cu nostalgie şi voce guturală inconfundabilă marele actor.
Ieri dimineaţă, la ieşirea de la un post local de radio, actorul era aşteptat de sute de clujeni dornici să-l felicite personal. De astăzi şi până duminică, el va fi sărbătorit încontinuu şi tot vor exista clujeni şi alţi români nefericiţi că nu au apucat să-i strângă mâna?
Pentru că nu ai ocazia în fiecare zi să te întâlneşti şi să-ţi zâmbească cald, din suflet, o legendă vie...

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite