Mobilizare generală pentru stingerea conflictului din Apaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de jandarmi au patrulat noaptea trecută pe străzile localităţii braşovene pentru a preveni reizbucnirea scandalului de marţi seara dintre rromi şi maghiari. Premierul a cerut şi el

Zeci de jandarmi au patrulat noaptea trecută pe străzile localităţii braşovene pentru a preveni reizbucnirea scandalului de marţi seara dintre rromi şi maghiari. Premierul a cerut şi el măsuri

Încăierarea generală de acum trei zile de la Apaţa la care au participat, după estimările poliţiei, 200 de rromi şi 150 de maghiari nu va mai fi posibilă pe viitor. Cel puţin asta susţin autorităţile centrale şi locale după ce au luat măsuri pentru restabilirea ordinii aici. Localnicii spun şi ei că nu se vor mai lăsa târâţi într-un asemenea scandal.

"Două echipe de jandarmi au mers în zonă miercuri seara şi a fost linişte. Măsuri similare vor fi luate în continuare. Vom reduce treptat efectivele pe măsură ce se normalizează situaţia", a declarat, ieri, generalul de brigadă Eugen Pop, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Braşov.

Pe de altă parte, primarul comunei Apaţa, Iuliu Boloni, a anunţat că în localitate se va înfiinţa o comisie mixtă, formată din reprezentanţi ai maghiarilor şi rromilor, pentru a se asigura paza în zonă şi pentru a preveni alte conflicte. Din această comisie vor face parte trei reprezentanţi ai etniei rrome din localitate şi trei reprezentanţi ai proprietarilor de terenuri din Apaţa, etnici maghiari, dar şi români.

"Am decis ca în acest plan să fie incluşi şi cetăţeni de etnie rromă, pentru a nu exista divergenţe. Echipa de pază va fi formată din aproximativ 15-25 de persoane. Noi sperăm că se va rezolva problema. Dacă nu se va mai fura, va fi linişte în comună", a declarat primarul. Şi numărul poliţiştilor din comună va fi suplimentat cu încă trei persoane. În prezent, în Apaţa se află o echipă de aproximativ 30 de jandarmi de la Inspectoratul

Judeţean de Jandarmi Braşov, care va asigura paza zonei până la sfârşitul săptămânii.

Mulţi dintre localnicii implicaţi în conflict le-au promis autorităţilor că nu le vor mai da bătăi de cap.

Tăriceanu: "Nu e acceptabil aşa ceva!"

Conflictul de la Apaţa l-a determinat şi pe premierul Călin Popescu Tăriceanu să ia atitudine în acest caz. Acesta i-a cerut ministrului internelor, Cristian David, să dispună "măsuri drastice" în cazul conflictului din comuna braşoveană, susţinând că nu este acceptabil ca forţele de ordine să intervină doar pentru a aplana conflicte, nu pentru a le preveni. "Nu este tolerabil ca în România, unde există domnia legii, unii să muncească, iar alţii să fure, iar forţele de ordine să intervină doar când se declanşează conflictul", a spus premierul.

Reamintim că, marţi noaptea, aproximativ 200 de rromi şi 150 de persoane de etnie maghiară din comuna Apaţa s-au bătut cu furci, bâte şi pietre, fiind necesară intervenţia a peste 130 de jandarmi şi poliţişti pentru aplanarea conflictului. Scandalul a izbucnit după ce cinci cetăţeni de etnie rromă au încercat să fure din recoltele maghiarilor.

Cinci persoane, cercetate de poliţie

În urma conflictului, cinci localnici, dintre care unul cu antecedente penale, sunt cercetaţi de poliţie. Cercetările sunt efectuate de biroul de Poliţie Rurală Rupea, urmând ca dosarul să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Rupea.

Cei cinci sunt acuzaţi de ultraj contra bunelor moravuri şi tentativă de furt sau furt în cazul în care se dovedeşte acest fapt, a declarat, ieri, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov, Emil Rada.

Marko Bela: "Conflictul nu are conotaţii etnice"

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că evenimentele violente ce au avut loc recent în localitatea braşoveană Apaţa nu au conotaţii etnice, ci sunt cauzate de "litigii legate de proprietăţi". Marko Bela a ţinut să precizeze că " nu este bine ca aceste evenimente să fie prezentate în străinătate drept conflicte interetenice". "La Apaţa nu este vorba de conotaţii etnice, ci de litigii legate de proprietăţi, de probleme apărute în agricultură şi aşa mai departe.

Am înţeles că cei de la faţa locului vor reuşi sau au şansa să aplaneze acest conflict. Există reprezentanţi ai celor două comunităţi care vor încerca să găsească soluţiile necesare", a declarat preşedintele UDMR. Autointitulatul rege al rromilor, Florin Cioabă, i-a îndemnat şi el, miercuri, pe rromii din comuna braşoveană Apaţa la linişte. "Îi îndemn să-şi vadă de treabă pentru că cei vinovaţi vor răspunde în faţa legii, nu trebuie să ne facem singuri dreptate. Nu este bine ce s-a întâmplat. Nici rromii nu au procedat corect, dar până nu ştiu exact ce a fost acolo nu vreau să spun mai multe", a declarat Cioabă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite