Lupte crancene pentru fiecare metru de strada la Fallujah
0* Americanii controleaza deja o treime din oras * Batalia decisiva este inca asteptata
La noua luni dupa ce corpurile a patru civili americani au fost arse si spanzurate de un pod peste Eufrat, americanii au intrat in cel mai "antiamerican" loc din lume, orasul Fallujah. Dupa o zi de bombardamente, care nu au incetat nici in cursul noptii de luni spre marti, armata SUA a patruns propriu-zis in oras, declansand operatiunea "Phantom Fury". Cel putin 25 de insurgenti au fost ucisi, gara si doua cartiere periferice au fost ocupate, iar de-a lungul zilei de ieri, intreg orasul era inecat in fumul exploziilor. Inaintarea celor opt batalioane americane ce asigura forta de soc se face cu maxima prudenta, ele avansand metru cu metru, pe o latime de 5 kilometri. In cursul zilei de ieri, trupele coalitiei au anuntat preluarea controlului asupra treimii nordice a orasului. Schimburile de focuri de mitraliera si de obuze sunt practic necontenite de 48 de ore, dar rebelii, fara a lasa prea multi morti pe campul de lupta, se retrag treptat "spre centrul orasului, unde va avea loc o confruntare majora", afirma generalul George Casey, unul din principalii comandanti americani in Irak. Armata SUA nu a anuntat vreo pierdere umana, dar corespondentul BBC, care inainteaza odata cu blindatele americane, a afirmat ca luptele de strada au provocat pierderi si atacatorilor. Nu exista inca rapoarte despre pierderile de vieti in randul civililor, despre care vicepremierul irakian, Barham Saleh, considera ca servesc drept "scut uman" si ca "sunt impotriva teroristilor". Pentru guvernul de la Bagdad, ocuparea si pacificarea orasului Fallujah, cel mai puternic bastion sunnit, este vitala pentru buna desfasurare a alegerilor din ianuarie. Pentru americani, primordiala este eliminarea principalei baze din Irak a lui Abu Mussab Al-Zarqaui, desi secretarul american al Apararii a recunoscut ca s-ar putea ca acesta sa nu se afle la Fallujah.
Cabinetul interimar irakian - pe punctul de a se destrama
Daca evenimentele de pe campul de lupta par favorabile americanilor, batalia diplomatica pentru justificarea operatiunii este departe de a fi castigata. Unanimitatea membrilor cabinetului interimar de la Bagdad s-a fisurat, odata ce Partidul islamic irakian a parasit guvernul, retragandu-si singurul ministru, pentru a protesta impotriva asaltului armatei americane. Partidul in cauza are o influenta considerabila asupra sunnitilor moderati. Clericul radical siit Moqtada al Sadr a calificat atacul ca fiind unul impotriva poporului irakian si i-a indemnat pe irakieni sa nu ia parte la lupte. Ambasadorul irakian la ONU a criticat declaratiile lui Kofi Annan, potrivit carora asaltul de la Fallujah va compromite alegerile. Casa Alba a reafirmat, luni, ca alegerile din Irak vor avea loc in ianuarie, purtatorul ei de cuvant afirmandu-si dezacordul cu inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externa, Javier Solana, care a pus in chestiune acest termen. Solana afirmase ca situatia securitatii din Irak "nu da multe sperante" in privinta respectarii termenului alegerilor.
Razboiul continua si in restul Irakului
Marti dupa-amiaza, insurgentii au preluat controlul asupra centrului orasului Ramadi, dupa 24 de ore de lupte sangeroase. In cursul diminetii, cinci militari americani au fost raniti acolo de explozia a doua masini-capcana, iar sapte teroristi au murit. Cel putin 13 persoane (intre care sapte ofiteri de politie, un medic si o infirmiera) si-au pierdut viata si alte 60 au fost ranite intr-un atentat cu masina-capcana care a vizat, luni seara, spitalul Yarmuk din Bagdad. La nord de Kirkuk, doi irakieni au murit, iar altii au fost raniti intr-un atac cu masina-capcana comis la un post de control al Garzii Nationale. La Baaquba, mai multe posturi de politie au fost atacate, in aceste incidente fiind raniti 14 irakieni, dintre care noua membri ai politiei si Garzii Nationale. in schimburile de focuri au fost ucisi si patru dintre agresori.