Japonia vrea să se apropie de NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Shinzo Abe şi ministrul de externe, Taro Aso, în turneu în Europa

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, de Australia şi de Noua Zeelandă, cu care afirmă că împărtăşeşte "valori comune".
Această iniţiativă, scrie AFP, ar urma să fie menţionată într-un raport americano-japonez privind securitatea, care va fi publicat la sfârşitul acestei luni. Premierul japonez, Shinzo Abe, a început un turneu în Europa pentru a consolida relaţiile cu NATO şi cooperarea în cadrul dosarului nuclear nord-coreean. El va fi întâiul prim-ministru japonez care va fi primit la Cartierul General al NATO din Bruxelles, mâine, şi se va adresa Consiliului Atlanticului de Nord.
Abe, care a dat asigurări că va schimba Constituţia pacifistă a Japoniei şi va adopta o diplomaţie mult mai agresivă, are programate întrevederi cu lideri britanici, germani, francezi, precum şi cu reprezentanţi UE şi NATO. Abe va încerca, de asemenea, să obţină susţinerea statelor europene în soluţionarea crizei nord-coreene după testele nucleare şi balistice efectuate de Phenian anul trecut. Ministrul nipon de externe, Taro Aso, va aborda şi el aceste probleme în cursul vizitelor în România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia, efectuate în perioada 9-15 ianuarie.
Alianţa Nord-Atlantică, divizată
Alianţa Nord-Atlantică este divizată în ceea ce priveşte un proiect susţinut de SUA care recomandă consolidarea relaţiilor cu ţările care au mobilizat trupe în teatrele sale de operaţiuni.
Preşedintele Franţei, Jacques Chirac, care se va întâlni mâine cu premierul nipon, a avertizat în legătură cu o eventuală transformare a NATO care ar face ca organizaţia să-şi piardă "natura militară" şi ar face astfel concurenţă ONU.
Şeful statului francez respinge ideea americană a alianţei democraţiilor, din care să facă parte ţări precum Japonia, Coreea de Sud, Australia şi Noua Zeelandă.
Buget de 32 miliarde de dolari pentru Ministerul Apărării
Japonia a forţat deja limitele impuse de Constituţia adoptată după cel de-al Doilea Război Mondial, care interzice organizarea unei armate naţionale. Tokyo are, începând de săptămâna aceasta, un Minister al Apărării, acesta fiind ultimul indiciu privind dorinţa guvernului nipon de a depăşi condiţia de învins al celui de-al Doilea Război Mondial şi de a juca un rol principal în securitatea globală. Armata Japoniei va purta în continuare numele de "Forţele de autoapărare", dar va putea avea unul dintre cele mai mari bugete militare alocate trupelor unui stat, circa 32 miliarde dolari! - conform AFP.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite