Expediţie românească în Groenlanda de Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci cercetători români de la Institul Român de Cercetări Polare, între care şi o femeie, au plecat într-o expediţie în Groenlanda de Vest pentru a studia fenomenele polare, urmând să se

Cinci cercetători români de la Institul Român de Cercetări Polare, între care şi o femeie, au plecat într-o expediţie în Groenlanda de Vest pentru a studia fenomenele polare, urmând să se întoarcă la 8 aprilie. Echipa de cercetători e condusă de Theodor Negoiţă, un veteran al exploatărilor polare, aflat la cea de-a cincisprezecea expediţie.

Exploratorul este însoţit de Petre Popescu, de la Institutul Astronomic al Academiei Române, Paul-Andrei Iordache, de la Institutul Român de Cercetări Polare, Petre Paraschiv, de la Institutul Astronomic al Academiei Române, şi Mihaela Scantee Cotărleţ, de la Institutul Român de Cercetări Polare.

Cei cinci cercetători vor efectua observaţii astroclimatice complexe la Sondrestrom Upper Atmospheric Research Facility şi în zonele învecinate localităţilor Kangerlussuaq şi Ilulissat.


Se fac studii meteorologice


În Groenlanda vor verifica structura chimică şi fizică a atmosferei şi vor determina rata de absorbţie a radiaţiilor. În plus, românii vor măsura şi nivelul emisiilor poluante din atmosferă, capacitatea de refracţie şi difracţie atmosferică, precum şi turbulenţa din atmosfera polară.


Se vor preleva mostre din lacuri, fiorduri şi zonele de coastă ale Groenlandei de Vest pentru studii biotehnologice, care se vor efectua în laboratoarele din România. Cercetătorii şi-au mai propus să facă observaţii ecologice în teren, observaţii asupra calotei de gheaţă a Groenlandei, să studieze mostre din aisberguri şi să facă studii privind comportamentul organismului uman la temperaturi scăzute.

Theodor Negoiţă e iniţiatorul Programului Român de Cercetări Polare şi singurul român care a ajuns la Polul Nord. (Andreea Ofiţeru)

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite