Consumul masiv din august a încins rapoartele statistice
0Afacerile comercianţilor au avut creşteri spectaculoase, cu toate că, de regulă, în lunile de vară vânzările ating cote scăzute Experienţa ultimilor ani a arătat că, în zilele
Afacerile comercianţilor au avut creşteri spectaculoase, cu toate că, de regulă, în lunile de vară vânzările ating cote scăzute
Experienţa ultimilor ani a arătat că, în zilele caniculare, vânzările magazinelor cu produse alimentare şi nealimentare scad faţă de mediile lunare.
În august 2007 s-a întâmplat însă contrariul: comercianţii care vând alimente, băuturi şi tutun au avut o creştere de aproape 60% a vânzărilor faţă de aceeaşi lună din 2006, iar cei care vând mărfuri nealimentare au înregistrat creşteri de peste 10%.
Per total, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut cu 15,9% în luna august 2007 faţă de luna precedentă şi cu 33,7% faţă de luna corespunzătoare a anului 2006.
Potrivit datelor comunicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), în perioada 1 ianuarie-31 august 2007, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, s-a înregistrat o creştere cu 15,2 la sută a volumului cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul.
Avansul comerţului nu înseamnă creştere economică!
La produsele alimentare, băuturi şi tutun, comercianţii au consemnat o creştere cu 25,1% a cifrei de afaceri în luna august 2007 comparativ cu luna anterioară, iar la produsele nealimentare vânzările au crescut cu 6,9 la sută în aceeaşi perioadă.
Radu Crăciun, analist-şef al ABN Amro Bank, precizează că datele privind evoluţia comerţului cu amănuntul trebuie interpretate cu precauţie: "Dacă ne uităm la ce se întâmplă în acest an, creşterea comerţului s-a situat sub nivelul din 2006.
În plus, poate apărea o volatilitate a raportărilor lunare". Altfel spus, ritmul-record al comerţului din august nu se traduce printr-o creştere a produsului intern brut. "Problema PIB este legată de oferta potenţială. Producţia internă nu poate face faţă cererii, şi acest lucru se vede în deficitul extern", conchide Radu Crăciun.
La rândul său, Dragoş Cabat, vicepreşedintele Asociaţiei CFA România, subliniază faptul că, în cazul continuării ritmului accelerat de creştere a consumului, deficitul comercial şi, implicit, cel de cont curent se vor majora şi mai mult.
La sfârşitul lui iulie, deficitul de cont curent aproape că se dublase faţă de cel din perioada similară a anului trecut. "Iar dacă cererea continuă să fie atât de ridicată, efectele se vor vedea şi în inflaţie", adaugă Cabat. Asta pentru că, în ultimele două luni, moneda naţională s-a depreciat cu aproape opt procente.
Iar dacă scăderea cursului nu se reflectă imediat în preţurile bunurilor de import, deprecierea leului este transferată imediat consumatorului final.
Jocurile de noroc, cea mai mare creştere pe segmentul serviciilor
Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile pentru populaţie a avut, în august, o creştere de 0,4% faţă de iulie, în cadrul acestui sector înregistrându-se majorări la jocurile de noroc (34,1%). Pe de altă parte, s-au înregistrat scăderi la activitatea de hoteluri şi restaurante (-15,2%) şi coafură şi înfrumuseţare (-9,8%). Totuşi, raportat la august 2006, activitatea hotelurilor şi restaurantelor a crescut cu +55,6%.
Salariul mediu a scăzut cu 10 lei
Salariul mediu net pe economie a fost, în luna august, de 1.030 de lei, cu 10 lei mai mic decât în luna precedentă, informează INS. Valorile cele mai mari ale câştigului mediu se consemnează, în continuare, în domeniul intermedierilor financiare (2.653 de lei), iar cele mai mici în industria lemnului (605 lei).
Potrivit INS, câştigul salarial mediu brut a fost de 1.395 lei, cu 0,5% mai mic faţă de luna precedentă. Indicele câştigului salarial real pentru luna august faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 98,2%.
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 106,3%, cu 1,9 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna iulie 2007.