Companiile din România trec la angajări masive în acest an
0Printre domeniile de activitate care vor absorbi cel mai important număr de salariaţi se numără construcţiile, sistemul bancar, dar şi cel al industriei extractive. Pe o piaţă a forţei de
Printre domeniile de activitate care vor absorbi cel mai important număr de salariaţi se numără construcţiile, sistemul bancar, dar şi cel al industriei extractive.
Pe o piaţă a forţei de muncă autohtonă caracterizată printr-o lipsă acută de personal în majoritatea domeniilor de activitate, peste 40% din angajatori se gândesc să treacă la angajări masive în următoarea perioadă de timp.
Sectoarele în care se înregistrează cea mai mare cerere sunt construcţiile, sistemul bancar şi cel al asigurărilor. De asemenea, industria extractivă şi comerţul sunt alte domenii în care se resimte o lipsă acută de forţă de muncă calificată.
În total, previziunea netă de angajare pentru trimestrul doi al anului în curs atinge un nivel important de 36%. Potrivit Studiului Trimestrial Manpower privind perspectivele angajării de forţă de muncă, dintre cele 841 de companii intervievate, 43% intenţionează să-şi sporească numărul angajaţilor, în cursul trimestrului următor. Pe de altă parte, doar 7% din angajatori se aşteaptă la o scădere a activităţii de angajare, în timp ce 49% din ei nu anticipează nicio schimbare.
Chinezii şi moldovenii vor lucra în construcţii
Industria care va crea cele mai multe locuri de muncă în perioada imediat următoare este, bineînţeles, cea a construcţiilor. Companiile din domeniu estimează majorarea gardului de angajare de personal cu până la 54%.
Problema se pune însă dacă vor şi avea de unde să absoarbă forţa de muncă de care au nevoie, în condiţiile în care se ştie deja că sectorul suferă de un deficit acut de personal. Singura soluţie va fi orientarea către alte ţări în care salariile sunt încă mult sub cele oferite de angajatorii din ţara noastră, astfel că este de aşteptat ca România să fie invadată în curând de asiatici.
De altfel, Patronatul Societăţilor din Construcţii a anunţat deja că va importa masiv forţă de muncă în perioada următoare, din ţări precum China, Bulgaria, Turcia, Ucraina sau Republica Moldova, adică de acolo unde salariile sunt mult mai mici decât în România. "Cei mai mulţi muncitori vin din China.
Principalul avantaj al acestei soluţii este că muncitorii străini vin în România prin agenţii de recrutare a forţei de muncă şi au semnat contracte pe unul sau doi ani, astfel încât nu există riscul să migreze de la o companie la alta şi nici nu se pot întoarce la ei în ţară pe durata contractului", a declarat Nimrod Zvik, director de marketing Seven Hills, subsidiara în România a grupului BSG.
În timp ce aceşti muncitori ajung în ţara noastră, forţa de muncă autohtonă preferă să lucreze în afară, unde şi răsplata muncii lor este pe măsură. Astfel, în Italia, un muncitor în construcţii câştigă lunar în jur de 1.000 de euro, un maistru - 1.500 euro, iar un inginer - 4.000 de euro.
În schimb, cheltuiala cu străinii este minimă. "În timp ce un muncitor român întors din străinătate cere un salariu de 1.000 de euro, unul adus din China va cere maximum 200 de euro. Cazând, în medie, şase oameni într-un apartament, se vor cheltui maximum 30-40 de euro, plus alţi 10-20 de euro pentru hrană. Presupunând că acestor oameni li se asigură toate condiţiile necesare unui trai decent, inclusiv un translator şi un medic pentru întregul grup de câteva sute de persoane, ajungem la suma de 300 de euro/muncitor, iar această concluzie vorbeşte de la sine", a adăugat Nimrod Zvik.
Capitala, cel mai ridicat procent de creştere a salariaţilor
Angajatorii din sectoarele de activitate finanţe, asigurări, servicii, imobiliar şi servicii de afaceri anticipează de asemenea un ritm susţinut al angajărilor în trimestrul următor, raportând o previziune netă de angajare de +38%. În mod contrar, angajatorii din sectoarele industriei energiei electrice, gaze şi apă sunt cel mai puţini optimişti, estimând o majorare a numărului de salariaţi de doar +5%.
În ceea ce priveşte disponibilitate de majorare a numărului de personal, cea mai optimistă previziune a fost înregistrată în regiunea de nord-vest a ţării, unde angajatorii anticipează o creştere a numărului de recrutări de 42%.
În Bucureşti, Ilfov, sudul şi sud-estul României, previziunea de angajare este de 40%, în timp ce, pentru nord-estul şi vestul ţării se aşteaptă o creştere de 21%. Studiul Manpower privind previziunile de angajare ale patronilor pentru următorul trimestru este realizat la nivel global de 45 de ani şi include, în prezent, 32 de ţări. În România este pentru prima dată când se realizează un astfel de sondaj, potrivit căruia intervievaţii trebuie să răspundă la o singură întrebare, respectiv cum anticipează evoluţia angajărilor totale din firma lor pentru următoarele trei luni, comparativ cu trimestrul precedent.
România se numără printre ţările cu cea mai acută nevoie de forţă de muncă. La nivel internaţional, previziunile de angajare cele mai optimiste anticipate pentru al doilea trimestru au fost raportate de angajatorii din România, Singapore, India, Peru, Costa Rica, Argentina, Polonia, Hong Kong, Australia, Grecia şi Africa de Sud.
Spania şi Italia şi-au redus angajările
"România se află pe locul al doilea la nivel mondial privind estimările pentru creşterea numărului de angajări în perioada aprilie-iunie 2008, la egalitate cu India şi Peru, fiind depăşită doar de Singapore, unde se anticipează o creştere de 60 la sută", a declarat directorul general Manpower România, Camelia Stănculescu.
În mod contrar, angajatorii din Spania şi Italia raportează cele mai slabe previziuni de angajare pentru trimestrul următor.
Pe de altă parte, optimismul angajatorilor din Irlanda şi Spania cu privire la perspectivele de angajare a scăzut în mod semnificativ faţă de acum un an, iar previziunea din Spania este cea mai slabă din regiune şi cea mai slabă raportată vreodată la această ţară de la realizarea acestui studiu. De remarcat faptul că, faţă de trimestrul doi din 2007, previziunile din Austria şi Franţa au crescut uşor, în timp ce în Germania, previziunea a rămas stabilă. Planurile de angajare ale celor intervievaţi din Marea Britanie sunt tot mai slabe comparativ cu cele de anul trecut.
>> România se află pe locul al doilea la nivel mondial privind estimările pentru creşterea numărului de angajări în perioada aprilie-iunie 2008, la egalitate cu India şi Peru, fiind depăşită doar de Singapore
Camelia Stănculescu,
director general Manpower România