Campionatul de Gătit se mută la malul mării
0Organizatorii nu admit preparate culinare de tip fast-food, ci doar alimente naturale fără aditivi Mamaia devine, pentru trei zile, capitala mâncărurilor alese. Concursul de Gătit în Aer
Organizatorii nu admit preparate culinare de tip fast-food, ci doar alimente naturale fără aditivi
Mamaia devine, pentru trei zile, capitala mâncărurilor alese. Concursul de Gătit în Aer Liber, aflat la a doua ediţie, se bucură de participare internaţională.
Cea de-a doua etapă a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber începe azi şi ţine până duminică. Bucătarii din România, Japonia şi Ungaria se vor întrece în a pregăti bucate sănătoase, fără conservanţi.
"Refuzăm din start fast-foodurile"
Organizatorii, Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ (ACEEA), vor, prin acest eveniment, să demonstreze că gătitul în aer liber nu este nociv pentru mediul înconjurător.
"Este lege pentru acest campionat ca mediul înconjurător să nu aibă de suferit. Pentru a face focul, am instalat dale de beton menite să protejeze spaţiul verde în perimetrul căruia se desfăşoară campionatul.
Sursele de foc sunt gazul lichefiat, cărbunele şi lemnul. Nu ştiu ce surprize ne-au pregătit bucătarii, dar refuzăm din start mâncarea nesănătoasă, de tip fast-food", ne-a declarat coordonatorul evenimentului, Radu Zărnescu.
Secţiunea Dulciuri, în premieră
Ineditul competiţiei de gătit este secţiunea Dulciuri. Câştigătorul va primi drept premiu Cupa ChocoArt - Silvian, decernată de singurul profesionist român membru în Uniunea Internaţională a Patiserilor, Cofetarilor şi Preparatorilor de îngheţată,
Silvian Miron, maestru în arta culinară, specializat internaţional în creaţii din zahăr şi ciocolată. "Era nevoie de o distincţie care să recompenseze categoria celor care aduc produsele de cofetărie la rang de artă", a spus Silvian Miron.
Maestrul va realiza pentru această competiţie o piesă din ciocolată, reprezentând un cocostârc stilizat, cu înălţimea de peste un metru, pentru care se vor folosi aproximativ 10 kg de ciocolată. Cea de-a doua piesă va fi un peisaj marin cu scoici, o sirenă şi cinci delfini, realizat prin utilizarea tehnicii de suflare a zahărului - tehnică asemănătoare celei de suflare a sticlei.
Huidu şi Dan Chişu dau note
La această ediţie a campionatului s-au înscris 65 de echipe. Printre concurenţi figurează şi câteva gospodine din judeţul Constanţa, dar şi bucătari cu renume.
Din juriul acestei competiţii vor face parte o serie de personalităţi precum Dan Chişu şi Şerban Huidu. Mâncarea va fi degustată şi de public, acesta având un cuvânt de spus pentru desemnarea câştigătorilor. Organizatorii aşteaptă la acest eveniment circa 15.000 de persoane.
Era nevoie de o distincţie pentru cei care aduc produsele de cofetărie la rang de artă
Silvian Miron, maestru în arta culinară