Campania împotriva apelor - luptă de uzură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

care să rezolve măcar parţial problema. Pe hârtie, sate întregi au fost evacuate, dar în realitate doar o mică parte din locuitori şi-au părasit casele. Deşi nu se cunoaşte numărul

care să rezolve măcar parţial problema. Pe hârtie, sate întregi au fost evacuate, dar în realitate doar o mică parte din locuitori şi-au părasit casele. Deşi nu se cunoaşte numărul sinistraţilor, există o certitudine: casele în care vor fi adăpostiţi nu vor fi gata decât în câteva luni.

Băsescu vrea latrine şi lămpi cu gaz
Întors din mijlocul apelor direct în şedinţa de guvern, Traian Băsescu a venit cu o constatare cel puţin previzibilă: lipsa toaletelor din centrele de refugiaţi. Într-adevăr, la Rast, care stă cel mai bine la capitolul dotări, doar şapte toalete ecologice erau disponibile pentru 1.200 de persoane. Preşedintele a condamnat greşeala făcută până acum, de a se trimite toalete ecologice în zonă. "Este mult mai utilă construirea de latrine clasice, care nu necesită aşa multă logistică pentru ecologizare", a apreciat şeful statului. Apoi a fost ridicată problema grupurilor electrogene, care în viziunea Cotroceniului ar trebui înlocuite cu vechile lămpi cu petrol. Situaţia din teren arată însă mult mai rău. Până acum, statisticile spun că au fost evacuate 15.824 de persoane. Pentru acestea nu s-au găsit decât corturi, pe care armata le avea în dotare. Numai că, pe lângă adăposturi, oamenii mai aşteaptă şi mâncare, pe care o primesc din ce în ce mai rar.

Tiganii se dau drept sinistraţi
În timp ce la guvern se dezbătea teoria latrinelor, mai multe localităţi din Călăraşi erau în pragul revoltei. La Spanţov, Stancea şi Chiselet, oamenii ieşiseră la vânătoare de ajutoare. În tabăra de sinistraţi, maşina cu alimente a venit o dată la trei zile, aşa că amărăştenii au pornit singuri după hrană. Nici în Dolj lucrurile nu stăteau mult mai bine. Aici nu există nicio strategie pentru împărţirea ajutoarelor, fie că sunt de la stat, fie că au fost trimise de cei care doresc să ajute sinistraţii. Din acest motiv, ţiganii din satele unde Dunărea nu a ajuns încă erau primii care se înfiinţaseră la cerşit.

Cartele de masă pentru sinistraţi
Pentru a scăpa de cei care au încercat să profite de pe urma necazului altora, mâncarea în "oraşul" sinistraţilor din Rast va fi împărţită numai pe baza cartelelor de masă. "În primele zile, în loc de 4.000 de persoane au venit 7.000 la masă", a declarat prefectul judeţului Dolj, Nicolae Giugea. De asemenea, reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au început să meargă din cort în cort şi să ridice mâncarea perisabilă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite