Braşovul, paralizat de o ploaie torenţială
0Cantităţile mari de apă au inundat subsolurile şi au blocat circulaţia rutieră timp de mai bine de patru ore În acest weekend, ploile torenţiale au creat, din nou, probleme în unele
Cantităţile mari de apă au inundat subsolurile şi au blocat circulaţia rutieră timp de mai bine de patru ore
În acest weekend, ploile torenţiale au creat, din nou, probleme în unele zone din ţară. Pentru braşoveni şi pentru mulţi dintre locuitorii judeţului Suceava sau Neamţ, noaptea de sâmbătă spre duminică a fost una albă, oamenii speriindu-se de viitura care s-a abătut asupra ţinuturilor şi a produs pagube importante.
O ploaie torenţială a făcut, în nici o oră, prăpăd în Braşov. Mai multe străzi au fost inundate. Cum în zona Stadionului Tineretului canalizarea nu a putut face faţă puhoaielor de apă, viitura a circulat, în voie, pe străzi.
În unele locuri, apa de pe străzile Braşovului a depăşit şi o jumătate de metru. Viitura a năvălit în subsolul unei bănci, dar şi într-un garaj, iar mai multe maşini au rămas blocate în mijlocul şoselei.
Ieri, în jurul orei 2.30, circulaţia a fost reluată în Braşov. Până şi intrarea în oraş dinspre Râşnov a fost blocată timp de peste patru ore din cauza acumulării masive de apă. Lucrătorii de la drumuri s-au chinuit mai multe ore să desfunde gurile de canalizare.
Cele mai afectate zone au fost cartierele Bartolomeu şi Tractorul, unde mai multe locuinţe, garaje şi beciuri au fost inundate. În aceste zone se înregistrează probleme la fiecare ploaie mai puternică, întrucât sistemul de canalizare nu face faţă. Ploaia torenţială a fost însoţită şi de descărcări electrice.
Un incendiu a izbucnit la un depozit de cherestea din localitatea Hărman de lângă Braşov după ce un trăsnet a lovit acoperişul clădirii. Pompierii au intervenit de urgenţă cu trei autospeciale şi au reuşit să stingă incendiul. Pericolul ca focul să se extindă a fost mare, mai ales că în apropiere se află un depozit de vopsele.
Inundaţii şi la moldoveni
Ploi torenţiale au căzut, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, şi în judeţele Suceava şi Neamţ. Precipitaţiile au afectat două localităţi din judeţ, iar o gospodărie din Stroieşti s-a făcut scrum în incendiul provocat de un trăsnet.
Casa de apă a SNCFR, din comuna Dorneşti, care alimentează localitatea cu apă potabilă, a fost inundată. În Câmpulung Moldovenesc au fost inundate şase gospodării, în comuna Iacobeni, o locuinţă şi o mică suprafaţă de teren arabil, iar Drumul Naţional DN 17 a fost afectat din cauza colmatării subtraversării pârâului Valea Fierului. Şi în localităţile de pe Valea Bistriţei au fost probleme din zonă.
Ploile abundente care au căzut în noaptea de sâmbătă spre duminică, în comuna Borca, judeţul Neamţ, au distrus patru poduri, cinci hectare de culturi agricole, 20 de anexe gospodăreşti, două case şi au inundat 50 de curţi. Cele mai afectate sate au fost Sabasa, Pârâul Cârjei şi Pârâul Pântei. Autorităţile din zonă s-au deplasat la faţa locului pentru a constata problemele cu care se confruntă locuitorii afectaţi şi pentru a stabili valoarea pagubelor.
Potop pe Autostrada Soarelui
O ploaie torenţială s-a abătut, ieri după-amiază, pe Autostrada Soarelui, pe tronsonul Cernavodă - Drajna - informează Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române. Conform normelor rutiere, atunci când vizibilitatea este sub 100 de metri în condiţii de ploaie torenţială, conducătorii de vehicule sunt obligaţi să circule cu o viteză care să nu depăşească 50 km/oră în afara localităţilor. De asemenea, în circulaţia pe autostrăzi, pe drumurile expres şi cele naţionale europene (E), conducătorii de autovehicule sunt obligaţi să folosească şi în timpul zilei luminile de întâlnire.