Adăpost şi sfaturi pentru victimele violenţei domestice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile agresate de soţi pot primi consiliere psihologică şi juridică. Centrul de Prevenire, Monitorizare şi Combatere a Violenţei în Familie Mureş consiliază în prezent 145 de cazuri de violenţă în familie.

Centrul oferă consiliere psihologică, juridică, asistenţă socială şi adăpost de urgenţă gratuit pentru toate victimele violenţei, care cer ajutor.
„Cele mai multe victime au vârste cuprinse între 36 şi 45 de ani, dar consiliem victime şi de peste 80 de ani, care au trăit o viaţă împreună cu agresorii. Una dintre cauzele violenţei în familie este şi criza economică, mai ales dacă agresorul rămâne fără serviciu, iar cuplul se confruntă cu probleme financiare, generatoare de stres”, ne-a declarat Teodora Bozdog, psiholog al Centrului de Prevenire, Monitorizare şi Combatere a Violenţei în Familie Mureş.

Divorţ ieftin

Pentru mureşencele agresate, procedura de divorţ poate fi foarte ieftină, dacă se adresează centrului. „Noi nu divorţăm şi nu împăcăm pe nimeni, dar asigurăm consiliere juridică în demersul legal pentru îndepărtarea agresorului. Victimele trebuie să plăstească doar o taxă de timbru de aproximativ 50 de lei, neavând nevoie de avocat pentru că vor fi învăţate să se apare singure în instanţă, iar consilierul juridic le va însoţi permanent”, a precizat Teodora Bozdog.
O soluţie pentru victimele violenţei în familie este separarea de agresor, dar legislaţia din România nu prevede existenţa ordinului de restricţie şi nici nu-l obligă pe agresor să participe la consiliere psihologică.
Conform statisticilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mureş, majoritatea cazurilor de violenţă în familie au loc după ora 18.00 şi se petrec în cadrul căminului conjugal. Aproximativ 90% dintre victimele violenţei în familie sunt femei. În 2008 la centru au avut loc 1.208 de şedinţe de consiliere a victimelor agresiunilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite