Acţionarii SIF-urilor au pierdut 150 milioane euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

investiţii financiare (SIF) a provocat prăbuşirea preţurilor acestor titluri, scandalizându-i pe toţi operatorii pieţei. Ordonanţa prevede limitarea posibilităţii concentrării acţiunilor

investiţii financiare (SIF) a provocat prăbuşirea preţurilor acestor titluri, scandalizându-i pe toţi operatorii pieţei. Ordonanţa prevede limitarea posibilităţii concentrării acţiunilor SIF în posesia unui număr restrâns de investitori. Piaţa a reacţionat imediat la voturile din parlament, cotaţiile SIF scăzând dramatic. Potrivit estimărilor preşedintelui Comisiei de buget-finanţe din Senat, Varujan Vosganian, paguba provocată acţionarilor, prin scăderea cu 7,5 până la 11,05% a valorii acţiunilor SIF, însumează peste 150 milioane de euro.
Iar preţurile vor continua să scadă, pentru că ordonanţa prevede ca persoanele care deţin mai mult de 1% (pragul maxim prevăzut în actul normativ) să-şi vândă obligatoriu participaţiile - până la concurenţa acestui procent - în maximum trei luni. Operatorii pieţei spun, însă, că parlamentarii nu au votat "ca primarul", pentru că mulţi dintre ei au interese directe în sprijinirea actualilor preşedinţi ai SIF-urilor. "Unii deputaţi au fost multă vreme membri în consiliile de administraţie de la SIF-uri, au devalizat aceste societăţi pentru diverse proiecte politice, şi acum - prin promovarea acestei ordonanţe îi răsplătesc, practic, pe cei care i-au susţinut şi acoperit atunci", ne-a declarat Dan Paul, unul dintre investitorii în acţiuni SIF. El şi-a exprimat convingerea că preşedintele României nu va promulga legea de aprobare a acestei ordonanţe.şi fostul ministru al Finanţelor, Ionuţ Popescu, este de părere că "amendamentul e în favoarea actualei conduceri a societăţilor de investiţii financiare. În niciun caz nu e benefică pentru acţionari. Mai grav este faptul că Ministerul Finanţelor, ca şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare au susţinut acest proiect", adaugă Ionuţ Popescu.Preţurile acţiunilor SIF s-au prăbuşit încă de la începutul acestei luni, după ce Comisia de buget, finanţe, bănci a Camerei Deputaţilor a aprobat o propunere legislativă care vizează includerea acţiunii concertate în pragul de deţinere de 1% în cazul acţiunilor SIF, limitând astfel posibilitatea concentrării acestor acţiuni în posesia unui număr redus de investitori. Acţiunea concertată se referă la cazul când doi sau mai mulţi investitori acţionează în baza unei înţelegeri cu scopul, de exemplu, de a obţine o poziţie de control sau majoritară într-o companie, prin cumpărarea acţiunilor companiei respective de pe piaţa secundară de capital. Pe de altă parte, "obligativitatea ca acţiunile deţinute peste acest prag să se vândă ar determina ca în următoarele două-trei luni pe bursă să fie vândute acţiuni SIF de 100 de milioane de euro, luând în considerare numai relaţiile soţ-soţie sau tată-socru ale investitorilor, care ar intra sub incidenţa acţiunii concertate", a mai explicat senatorul Varujan Vosganian.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite