Apple trimite date ale activităţii utilizatorilor de iPhone şi iPad unei companii din China

Apple trimite date ale activităţii utilizatorilor de iPhone şi iPad unei companii din China

În ultimii doi ani, gigantul din Cupertino a trimis date companiei chineze Tencent, graţie unei funcţii de securitate care avertizează utilizatorii dacă un website pe care îl vizitează este periculos sau nesigur, înainte de a fi încărcat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Funcţia de securitate este integrată pe iPhone şi iPad şi constă în verificarea unei liste de site-uri considerate a fi problematice. Această listă se află şi în posesia a două alte companii: Tencent, pentru regiunea chineză, şi Google, pentru restul globului.

În versiunile mai noi de iOS, Apple menţionează că această funcţie ”îţi poate reţine adresa IP-ului”, iar aceasta poate oferi date care să ajungă în posesia Tencent, un conglomerat chinez care are legături puternice cu guvernul din ţara sa şi să dezvăluie lucruri precum locaţia unui utilizator.

Safe browsing este numele funcţiei care a fost introdusă pentru prima oară pe iOS în 2008, atunci când numai Google avea acces la date ale utilizatorilor. Ulterior, în 2017, odată cu lansarea lui iOS 11, Tencent a primit acces la aceste date, pentru utilizatorii din China, însă există temeri că firma bazată în Shenzhen ar putea vizualiza şi date ale utilizatorilor din alte părţi ale lumii.

Cum poate fi oprită funcţia de safe browsing

”Utilizatorii ar trebui să afle despre astfel de schimbări înainte ca Apple să le introducă şi să ceară încrederea milioanelor sale de utilizatori” scrie Matthew Green, criptograf şi profesor la Universitatea Johns Hopkins, într-o postare pe blog, citat de Bloomberg.

Nu este prima oară când Apple este criticată pentru faptul că lucrează cu o companie din China în ceea ce priveşte datele utilizatorilor săi. În 2018, Apple a realizat un parteneriat cu Guizhou-Cloud Big Data pentru stocarea datelor de pe iCloud ale utilizatorilor din China.

Într-un comunicat, Apple a menţionat că funcţia de safe browsing protejează securitatea utilizatorilor şi datele acestora, iar adresele site-urilor accesate nu sunt trimise niciodată celor de la Tencent sau Google. Funcţia este pornită automat, însă poate fi oprită din secţia Privacy&Security, aflată în aplicaţia de Setări a telefonului, prin dezactivarea opţiunii ”Fraudulent Website Warning”.

Compania avertizează însă că, dacă un utilizator decide să o oprească, Apple nu va mai putea trimite avertizările cu privire la site-urile periculoase aflate pe listele Google şi Tencent.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: