Robotul Sophia şi-a vândut la licitaţie  primul tablou pentru o sumă uriaşă

Robotul Sophia şi-a vândut la licitaţie  primul tablou pentru o sumă uriaşă

Captură niftygateway.com

Sophia este un robot cu multe talente - vorbeşte, glumeşte, cântă şi chiar creează artă. În martie, ea a făcut furori în lumea artei când o operă digitală, pe care a creat-o ca parte a unei colaborări, a fost vândută la licitaţie pentru 688,888 de dolari, sub forma unui NFT.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vânzarea a evidenţiat o frenezie în creştere pe piaţa NFT, unde oamenii pot cumpăra drepturi de proprietate asupra conţinutului digital. NFT-urile au fiecare un cod digital unic salvat pe registrele blockchain care permit oricui să verifice autenticitatea şi proprietatea asupra articolelor.
 
David Hanson, CEO Hanson Robotics din Hong Kong şi creatorul Sophiei, dezvoltă roboţi de două decenii şi jumătate. El crede că roboţii cu aspect realist se pot conecta cu oamenii şi pot ajuta în industrii precum asistenţa medicală şi educaţia.
Sophia este cea mai faimoasă creaţie a companiei Hanson Robotics, cu capacitatea de a imita expresiile faciale, de a purta conversaţii şi de a recunoaşte oamenii. În 2017, i s-a acordat cetăţenia saudită, devenind primul cetăţean robot din lume.
 
„Am imaginat-o pe Sophia ca pe o lucrare de artă, care ar putea genera artă”, a spus Hanson într-un interviu.
 
„Sophia este punctul culminant a mai multor arte şi a ingineriei, iar ideea că ar putea genera arta a fost o modalitate pentru ea de a se conecta emoţional şi vizual cu oamenii”, a mai spus el.
 
Sophia a colaborat cu artistul italian Andrea Bonaceto, care a desenat portrete ale Sophiei. Sophia a procesat apoi lucrările prin intermediul reţelelor neuronale şi a început să genereze propriile creaţii de artă digitală.
 
Opera digitală care s-a vândut cu 688.888 de dolari se numeşte „Sophia Instantiation” şi este un fişier video de 12 secunde care prezintă portretul lui Bonaceto evoluând în pictura digitală a Sophiei. Sophia a pictat peste portretul original.
 
Cumpărătorul este un colecţionar digital de artă şi artist cunoscut sub numele de 888.
 
„Ca artist, am creativitate computaţională în algoritmii mei, creând opere originale”, a spus Sophia când a fost întrebat ce o inspiră când vine vorba de artă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările