Goana după „aurul“ digital consumă la fel de multă energie ca o ţară

Goana după „aurul“ digital consumă la fel de multă energie ca o ţară

FOTO AP

De la cursa după Bitcoin de acum câţiva ani până în prezent, prea puţine s-au schimbat în minarea acestor monede digitale. Acum, vedem şi la cât ajunge consumul de energie.

Activitatea de minare a principalelor monede virtuale - adică reţele de computere care „produc“ monede prin rezolvarea unor algoritmi - generează un consum de electricitate estimat la 14,54 TWh pentru Bitcoin şi 4,69 TWh pentru Ethereum. Cea din urmă este noua monedă la modă, iar preţul creşte constant. Tendinţa este şi ca nivelul consumului să crească, pe măsură ce devine mai dificilă minarea.

În termeni de impact, Ethereum generează un consum de energie similar Republicii Moldova, care are circa trei milioane locuitori. Cât despre Bitcoin, impactul e cam de dimensiunea statului Turkmenistan, cu 5,1 milioane locuitori. Altfel spus, dacă ar avea stat de ţară, Bitcoin ar fi pe locul 81 din punct de vedere al consumului de electricitate.

Merită ţinut cont şi de cum creşte preţul. Fiind tot mai greu de generat, cu mijloacele actuale, devine mai valoroasă orice monedă. De asemenea, dacă-i creşte popularitatea, creşte şi specula şi umflarea artificială a preţului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările