Statele Unite au folosit în premieră două arme noi în contextul bombardamentelor din Siria. Cât de bine au funcţionat

Statele Unite au folosit în premieră două arme noi în contextul bombardamentelor din Siria. Cât de bine au funcţionat

Submarinul USS Virginia // FOTO via US Navy

Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii şi Franţa au lansat un atac cu rachete asupra unor puncte strategice din Siria, ca răspuns la folosirea de arme chimice întreprinsă de regimul preşedintelui Bashar Al-Assad. Atacul forţelor aliate a fost unul de succes, şi a reprezentat o premieră, în ceea ce priveşte folosirea unor arme noi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Per total, nu mai puţin de 105 rachete au lovit teritoriul sirian, şi anume puncte strategice de dezvoltare a armelor chimice. Locotenent-Generalul Keith McKenzie, directorul operaţiunii, a descris atacul ca fiind un ”succes care a dat peste cap sistemele de apărare ale Siriei, prin faptul că au fost lovite mai multe ţinte în acelaşi timp”, notează publicaţia Business Insider.

Pe lângă datele oficiale şi ţintele lovite, armata americană a folosit două arme noi în această operaţiune. Astfel că şi-au făcut debutul în bătălie sistemul de rachete JASSM-ER şi un submarin nuclear de clasă Virginia. JASSM-ER reprezintă o inovaţie în domeniu, prin faptul că rachetele lansate pot lovi la o distanţă mai mare decât până acum. Sistemul s-a descurcat excelent la prima utilizare şi poate fi montat pe bombardierele B-1B, B-2 Spirit sau pe tradiţionalele F-15 şi F-16.

În ceea ce priveşte submarinul, acesta face parte din noua clasă de submersibile introdusă în Marina SUA, clasa Virginia, care se caracterizează, în principal, prin silenţiozitate. El este dotat cu 16 rachete Tomahawk şi mai dispune şi de patru tuburi de lansare de torpile, fiecare de 533 mm în diametru.

 

 

 

citeste totul despre: