Sindromul premenstrual
0Schimbări dese ale dispoziţiei, nervozitate, stări depresive, dureri de cap şi palpitaţii, oboseală, foame nestăpânită, balonare abdominală, dureri ale sânilor, insomnii şi o stare de
Schimbări dese ale dispoziţiei, nervozitate, stări depresive, dureri de cap şi palpitaţii, oboseală, foame nestăpânită, balonare abdominală, dureri ale sânilor, insomnii şi o stare de iritabilitate aproape de necontrolat... Dacă toate aceste simptome apar în fiecare lună în zilele dinaintea ciclului menstrual, atunci "boala" de care suferi se numeşte sindrom premenstrual (SPM).
Trei din patru femei pot suferi de astfel de schimbări emoţionale şi comportamentale care apar înaintea menstruaţiei. Acestea mai sunt asociate şi cu migrene, retenţie de apă, constipaţie, dureri articulare şi abdominale.
În majoritatea cazurilor, întreaga simptomatologie apare cu 7-10 zile înainte de menstruaţie şi dispare o dată cu instalarea acesteia. Se estimează că 40-80 % din femeile cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani suferă de SPM, dar în forme minore.
Dar afectarea calităţii vieţii şi a activităţii cotidiene în formă severă nu apare decât în 5% din cazuri.
Nu daţi vina pe stres. Acesta poate agrava tulburările dinaintea menstruaţiei, dar nu se află la originea lor!
De ce apare SPM?
Cauza exactă a SPM nu e cunoscută, dar există mulţi factori care contribuie la apariţia acestor tulburări. Fluctuaţiile hormonale din timpul ciclului menstrual par a fi cea mai importantă cauză. De aceea, SPM dispare la femeile însărcinate sau o dată cu apariţia menopauzei.
Modificările chimice de la nivelul creierului joacă de asemenea un rol determinant. Scăderea nivelului serotoninei dinaintea instalării menstruaţiei - substanţa chimică ce asigură transmiterea informaţiei la nivelul neuronilor - e responsabilă de apariţia stărilor depresive sau a problemelor de somn.
Cercetările au demonstrat că unele simptome ale SPM sunt determinate de o carenţă de vitamine şi minerale, în special de calciu şi magneziu.
Calciul şi vitamina D reduc simptomele specifice SPM
În timpul manifestării SPM, vă puteţi ajuta organismul printr-un regim alimentar adecvat. Astfel:
- Adăugaţi zilnic dietei voastre: 1.000 mg de calciu asociat cu vitamina D, 400 mg de magneziu, 100 mg vitamina B6, 400 unităţi de vitamina E şi 1.000 mg de vitamina C. Veţi vedea că simptomele se vor ameliora!
- Mâncaţi puţin şi des! Senzaţia de balonare va dispărea.
- Reduceţi sarea şi alimentele sărate şi mâncaţi mai multe fructe, legume, cereale integrale. Nu veţi mai reţine lichide şi veţi înlătura oboseala.
- Renunţaţi la alcool şi cafea.
Dacă însă stările ce vă dau bătai de cap înaintea menstruaţiei nu dispar, e recomandat să consultaţi un medic. Vă va prescrie medicamente care să diminueze simptomele: contraceptive orale, antiinflamatorii nesteroidiene sau antidepresive.
Scrisoarea săptămânii
Numele meu e Ionică V., sunt din Râşnov şi am 33 de ani. Cu mulţi ani în urmă, medicii mi-au spus că am ficatul mărit... Dar nu asta e problema mea. Prietena mea a fost recent diagnosticată cu Helicobacter Pylori şi i s-a dat un tratament. Medicul a avertizat-o că ar trebui să iau şi eu tratamentul. Însă, având în vedere că e vorba despre antibiotice (care ştiu că atacă ficatul) pot urma şi eu acelaşi tratament? Ce e acest Helicobacter Pylori şi cum se poate lua?
Răspundem astăzi lui Ionică V. - Helicobacter Pylori e o bacterie incriminată a fi la originea a peste 90% din cazurile de ulcer duodenal. De asemenea, şi gastritele pot fi provocate de Helicobacter Pylori. Transmiterea se face pe cale directă, inclusiv prin folosirea în comun a veselei.
Depistarea infecţiei se face prin endoscopie digestivă. Referitor la tratamentul care ţi-a fost prescris, acesta trebuie urmat. Un ficat mărit diagnosticat acum mulţi ani nu spune nimic fără investigaţii actualizate.