Colonia Fânaţelor: un colţ de ţară la oraş
0Cetăţeni ai Clujului, „fânăţenii” se simt uitaţi printre noroaie şi gunoaie. Copiii familiilor care locuiesc în zonă sunt nevoiţi să parcurgă pe jos drumul de peste 7 kilometri până la şcoală.
Din cartierul Iris porneşte o stradă aparent uitată de lume - Valea Fânaţelor. Lungă de circa 7 km, strada care duce spre colonia Fânaţelor, unde locuiesc peste 100 de familii, este practicabilă. Problemele drumului apar la câteva sute de metri după primele case, unde pietrişul aşezat pe stradă s-a scufundat de mult în noroiul care se formează la cea mai mică ploaie.
Majoritatea locuitorilor se bazează pe apa din fântâni, despre canalizare nu se poate vorbi, iar încălzirea se face cu lemne. Printre lipsuri se mai numără iluminatul public, un telefon public şi faptul că firmele de salubritate nu vin să ridice gunoaiele.
Fără şcoală şi pe drumuri
Şcoala care funcţiona în colonie înainte de ’89 a fost abandonată şi acum câţiva ani s-a dărămat. Elevii merg la şcoală pe jos, sau grupaţi în maşinile părinţilor. Adi Meinhart are 16 ani şi ne-a spus că merge pe jos la şcoală. „Mai este când mă ia cineva cu maşina, dar nu întotdeauna”, ne-a spus Adi, elev în clasa a IX-a a unei şcoli de meserii. Grigore Cipcigan, în vârstâ de 72 de ani, este unul dintre locuitorii din colonie. Se plânge cel mai mult de drum, că „de restul s-a obişnuit să ducă lipsă”.
Întreţinere parţială
„Anul trecut, s-a efectuat repeticirea cu pietriş a acestei străzi, dar partea dinspre Bocomaia a fost lăsată din nou de izbelişte. Proprietarii din zonă plătim impozite de municipiu, deşi condiţiile sunt mai rele decât în unele sate”, se arată într-un mesaj anonim venit pe adresa de e-mail a redacţiei. „Au mai făcut drumul cu piatră, dar nu peste tot şi, după cum se vede, nu a rezistat”, ne spune Călin Dan, un locuitor din zonă care ducea doi viţei către o altă gospodărie.
Construcţii noi şi parcele de vânzare
Chiar dacă zona nu atrage prin condiţiile pe care le oferă, mulţi au ales să-şi construiască case sau să le extindă pe cele existente. Drumul este împânzit de anunţuri de vânzare a unor parcele. „Teren de vânzare – 1.519 mp, CF, curent, drum”, este textul unuia dintre anunţurile lipite de un gard. Florin Câmpeanu şi-a construit o casă cu etaj pe locul fostei case părinteşti. Apă şi-a tras de la o distanţă de peste un kilometru. „Eu aici am copilărit şi m-am întors după ce am locuit la bloc în Cluj. Locuiesc tot la Cluj, dar ştiu de sate de peste deal, din comuna Chinteni, care au iluminat public şi le ridică şi gunoiul”, a spus Florin Câmpeanu. „264 de lei pentru o casă şi două arii şi jumătate de teren. Impozit de Cluj, condiţii de capătul lumii”, se plânge şi un vecin de-al său.
Speranţe
Reprezentanţii Primăriei susţin că în 2008, pe aceasta strada s-au efectuat lucrări de întreţinere specifice străzilor nemodernizate, pe o suprafaţă de cca 4.500 mp. De asemenea, Valea Fânaţelor este prevăzută în Planul Anual de Modernizare 2009-2010, la care în prezent se lucrează, urmând să fie finalizat şi publicat în luna martie.