Căminele-ghetou din Grozăveşti
0Viaţa de student din Bucureşti este încă o aventură pentru tinerii care vin să înveţe în Capitală şi au repartiţie în căminele de stat Scări crăpate, ţevi ruginite, duşuri
Viaţa de student din Bucureşti este încă o aventură pentru tinerii care vin să înveţe în Capitală şi au repartiţie în căminele de stat
Scări crăpate, ţevi ruginite, duşuri fără "difuzoare", ferestre căptuşite. Nu este descrierea unui ghetou, ci realitatea unor cămine din centrul Capitalei. În ciuda programului de reabilitare cu care se laudă Ministerul Educaţiei şi Cercetării, nici măcar studenţii privilegiaţi care au prins loc în căminele modernizate nu sunt mulţumiţi.
Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MedC) a anunţat finalizarea lucrărilor de reabilitare a căminelor C şi D ale Universităţii Bucureşti, situate în Complexul Grozăveşti. Investiţia a fost una nu tocmai neglijabilă, de peste 3,6 milioane de lei, fonduri provenite atât din finanţări externe, cât şi din contribuţia Executivului român. Renovarea şi modernizarea celor două cămine a însemnat decopertarea pereţilor interiori, refacerea instalaţiilor electrice, sanitare şi termice, dar şi înlocuirea tâmplăriei de lemn cu tâmplărie din PVC cu geam termopan şi dotarea cu mobilier nou.
Camerele sunt de două locuri, astfel că s-au asigurat spaţii de cazare pentru 989 de studenţi. Ministrul educaţiei, Mihail Hărdău, a declarat că situaţia căminelor studenţeşti se află în atenţia ministerului pe care îl conduce, chiar dacă acestea se află în administrarea directă a universităţilor. El a asigurat că MEdC se preocupă ca studenţii să beneficieze de condiţii decente de cazare şi de studiu.
Renovări proaspete şi tencuială căzută
Dacă la nivel declarativ situaţia pare că a căpătat nuanţe de roz, în teren realitatea arată că studenţii trăiesc aproape în condiţii inumane. Proaspăt renovatele cămine C şi D au deja probleme, după cum susţin locatarii. "Singurul lucru bun este mobilierul nou şi faptul că putem face duş mai mulţi odată. În rest, cade galeria, liftul nu merge...", spune Andreea, studentă în primul an la Facultatea de Istorie. Şi lista de plângeri continuă. "Mă bucur doar că suntem doi în cameră şi că băile arată mai bine ca în celelalte cămine. Dar chiar şi aşa, renovat, tot sunt probleme. Dacă aş avea mai mulţi bani, m-aş muta şi mâine", spune şi Laura, studentă în anul II.
Viaţă de coşmar în căminele nerenovate
La câţiva metri distanţă, se află căminele A şi B ale Universităţii, în care studenţii spun că trăiesc clipe de coşmar.
"Avem o portăreasă cu viciul băuturii, copii mici în cămin la care mai vin şi bunicii în vizită, liftul nu merge, toaletele sunt un coşmar, dar nu mai zic nimic, că nu vreau să mă dea afară din cămin", spune Mihai uitându-se peste umăr. Coleg în căminul B, Laurenţiu, boboc la Istorie, spune şi el despre condiţiile din cămin că "sunt naşpa". El susţine că singurul avantaj constă în faptul că nu are decât un coleg de cameră. "Liftul nu merge, iar scările sunt crăpate, în unele locuri se vede doar fierul-beton.
La duş nu sunt "difuzoare", nu poate face duş decât o persoană odată, pentru că nu sunt cabine. E coadă şi la 2 noaptea", se plânge el, convins că până termină facultatea condiţiile nu se vor schimba. Situaţia a fost descrisă cel mai concis de un student străin. "It's just horrible! (Este groaznic, n.r.)", a spus acesta.
Lucrările de reabilitare continuă
Renovarea acestor cămine face parte dintr-un proiect coordonat de Unitatea Centrală de Management a Proiectelor pentru Reabilitarea Şcolilor, din cadrul MedC, care are drept scop reamenajarea şi construcţia a 16 cămine studenţeşti din ţară. Printre căminele cuprinse în acest program, se numără P5 şi P6 de la Universitatea Politehnică Bucureşti, din Complexul Regie, şi un cămin al Universităţii "Gh. Asachi" din Iaşi, unde lucrările au fost deja finalizate. Suma totală alocată este 8,85 milioane de euro din finanţare externă.